Централните банки изглежда ще запазят ултра разхлабената си монетарна политика

...
Централните банки изглежда ще запазят ултра разхлабената си монетарна политика
Коментари Харесай

Свръхниските лихвени проценти са тук, за да останат

Централните банки наподобява ще запазят ултра разхлабената си парична политика и през 2021 година, макар упованията, че стопанската система ще се форсира след белязаната от криза в резултат на корона рецесията 2020-а.

Според анализаторите на Bloomberg нито една от западните централни банки не възнамерява да усили лихвените проценти през тази година. Нещо повече прогнозите са Китай, Русия, Индия и Мексико ще понижат лихвите в допълнение, а само Аржентина и Нигерия може да усилят лихвените проценти.

Нагласите са, че централните банкери ще желаят гаранции, че възобновяване е в ход и е необратимо, преди да стартират въобще да мислят за вероятно стягане на паричната политика. Разпространението на пандемията от COVID-19 продължава да е главният източник на неустановеност, Безработицата остава висока, а инфлацията - ниска, а това са главните аргументи за изчакването. Очаква се даже инфлацията да тръгне нагоре през 2021 година, централните банкери да не се разчувстван изключително от този факт.

По време на огромната финансова рецесия през 2008 година централните банки в центъра на вниманието. Сега при корона рецесията те са в поддържаща роля, а водещите са финансовите министерства, предоставящи солидни фискални тласъци. В основната роля са и здравните системи, доставящи имунизацията. Затова главното предизвикателство в бъдеще ще е излизането от режима на рискови тласъци, без да се нарушава финансовата непоклатимост, споделят анализаторите.

Лихвените нива в България зависят от политиката на Европейската централна банка. Нас ни интересува по кое време стопанската система на еврозоната ще стартира да излиза от рецесията и по кое време инфлацията ще доближи задачата от 2%. Едва тогава ще можем да приказваме за повишение на лихвите.

ЕЦБ усили размера на програмата си за непосредствено изкупуване на облигации до 1.85 трилиона евро през декември и удължи периода ѝ до март 2022 година С началото на всеобщата имунизация против COVID-19 икономическите прогнози станаха малко по-оптимистични, само че все пак ограничаващите ограничения против разпространяването на вируса остават в действие в доста страни, в това число и в Германия.

В околните седмици и месеци вложителите ще чакат и сигнали от Лагард и нейните сътрудници за възможната смяна на инфлационните цели и ограниченията по отношение на климатичните промени, които ЕЦБ също очерта като приоритет в бъдещата си активност.

Според специалистите на Bloomberg до края на тази година ЕЦБ ще продължи да изкупува облигации от пазара с темпове към 20 милиарда евро на месец и ще обезпечава ликвидност за банковата система с нови рефинансиращи интервенции при негативна рента, която може да падне до -1%.

Така че е разумно да се счита ниските лихви по всяка възможност ще останат на това ниво за години напред
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР