Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за реда и правилата

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за реда и правилата
Коментари Харесай

ЦИК реши как ще се гласува с подвижна избирателна кутия

Централната изборна комисия (ЦИК) взе решение за реда и разпоредбите за гласоподаване с преносима изборна кутия за гласоподавателите с трайни увреждания, които не им разрешават да изоставен дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение.

Условията и редът плануват, че такава кутия ще има на територията на всяко обитаемо място не по-късно от 11.05.2019 година, в случай че има подадени не по-малко от 10 заявки от лица с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят изборното си право в изборно помещение, само че желаят да гласоподават, и непрекъснатият им адрес, надлежно сегашен адрес е на територията на съответното обитаемо място, прецизираха от комисията.

Заявленията се подават до кмета и би трябвало да са саморъчно подписани, само че може да бъдат подадени от упълномощено лице. Те могат да бъдат изпратени по пощата, факс или посредством електронно заявление със същото наличие през интернет страницата на общината. Към него би трябвало да се приложат: копие от документи от ТЕЛК, НЕЛК или здравна епикриза за здравословното им положение, които откриват, че болестта на гласоподавателя е предизвикало такива увреждания, които не му разрешават да напусне дома си и да се придвижи до изборната секция независимо или с друго помощно средство.

След като кметът уведоми РИК за броя подадени заявки, тя със свое решение дефинира броя на секциите за гласоподаване с преносима изборна кутия.

Решението на ЦИК сочи още, че когато на територията на една община има няколко обитаеми места, обособена секция за гласоподаване с преносима изборна кутия се основава за всяко настрана обитаемо място, в случай че има подадени най-малко 10 заявки от гласоподаватели.

При градовете с районно разделяне секциите за гласоподаване с преносима изборна кутия могат да обгръщат територията на повече от един регион. Иначе, на територията на всеки регион се образува обособена секция за гласоподаване с преносима изборна кутия.

Когато броят на заявките е по-малко от 10, се образува обща изборна секция за гласоподаване с преносима изборна кутия, която обгръща територията на няколко прилежащи административни региони в границите на града с районно разделяне.

Ако има формирана секция за гласоподаване с преносима изборна кутия и е назначена СИК, гласоподавател с трайни увреждания, които не е подал заявление за гласоподаване в период, може да подаде заявление до кмета не по-късно от 20.05.2019 година и се включва в изборния лист за гласоподаване с преносимата изборна кутия.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР