Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, че за изборите на

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, че за изборите на
Коментари Харесай

ЦИК: Ще се броят ръчно всички разписки от машинното гласуване

Централната изборна комисия (ЦИК) взе решение, че за избори те на 14 ноември ще бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласоподаване. Решението бе признато с гласовете на съвсем всички присъстващи членове на комисията като се изключи Любомир Георгиев от квотата на „ Демократична България “ и Росица Матева, препоръчана от „ ИТН “. Поправката ще бъде направена в методическите инструкции и ще важи както за парламентарните, по този начин и за президентските избори.

За такава смяна в методическите инструкции упорстваха още на предходните избори кандидат-депутати от ГЕРБ, съгласно които единствено по този начин можело да се подсигурява честността на избори те. Тогава от партията посочваха като мотив, че Изборният кодекс задължава броенето на всички изрезки и даже и в случай че централната комисия не разпореди, секционните би трябвало да преброят отрязъците. В предишното някогашните ръководещи даже заплашваха, че в случай че ЦИК не се съобрази с това искане, ще призоват своите представители в изборните комисии да се отдръпват.

Изборният специалист Стоил Стоилов изясни тогава, че броенето на всички контролни разписки обезсмисля машинното гласоподаване, защото трансформира устройствата за гласоподаване в принтери. Подобен мотив изрази на днешното съвещание на комисията и Росица Матева, съгласно която по този метод ЦИК неприемливо дописва Изборния кодекс и вкарва отговорности на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс, и обезсмисля машинното гласоподаване, написа „ Дневник “.

На вота през юли изборната комисия бе определила, че ще се броят контролните разписки в близо 1400 секции в страната (30 в чужбина и 1343 в страната). В методическите инструкции бе записано, че в формалния протокол би трябвало да се придвижват данните от разпечатания от машината заключителен протокол, а отрязъците да се броят единствено в случай че по някаква причина се премине към гласоподаване с хартиена бюлетина или в случай че след това районна комисия откри противоречие сред данните в двата протокола. Резултатите от контролното преброяване на отрязъците са забавиха доста, а след това ЦИК и Обществения съвет към комисията, който взе участие в процеса, стигнаха до извода, че това не е сполучлив метод.

През януари президентът Румен Радев също настояваше за контролно преброяване на разписките от машинното гласоподаване на 4 април, което бе по избор. Тогава ГЕРБ не одобри самодейността и не направи съответните промени. Днес обаче на ексклузивен брифинг в партийната централа водачът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави ЦИК за взетото решение. „ Поздравявам ЦИК. Това е значително крачка напред към прозрачността или най-малко ненапълно да не смеят да излъжат толкоз, колкото предходния път “, съобщи той.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР