Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образеца на бюлетината за предстоящите

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образеца на бюлетината за предстоящите
Коментари Харесай

Показаха каква ще е бюлетината за евроизборите

Централната изборна комисия (ЦИК) утвърди образеца на бюлетината за идните избори за Европейски парламен т, които ще се проведат на 26 май, съобщи кореспондент на БГНЕС.
 
В нея са вписани общо 27 политически партии, обединения и самостоятелни претенденти, а според измененията в Изборния кодекс от 2016 година в бюлетината попада и квадратче „ не поддържам никого “.

От ЦИК припомнят, че бюлетината наложително би трябвало да бъде попълвана от гласоподавателите само с химикал със наследник цвят.

Различна в нея ще бъде номерацията на преференциите , за които тази година депутатите взеха решение да бъдат маркирани с т рицифрени цифри , като към всяка цифра се прибавя 100.

Комисията е утвърдила и характерен метод на прегъване на бюлетинат а, който да подсигурява тайната на вота на всеки гласоподавател.-->
 ЦИК бюлетина евроизбори БГНЕС
Александър Андреев от ЦИК отхвърли до комисията да е достигала информация за проблем със софтуера на машините за гласоподаване , които ще бъдат употребявани на евровота и увери, че те ще бъдат подробно тествани. „ На машините софтуерът ще бъда качен към 15 май и до доставката на 25 май е срокът, в който би трябвало да бъдат сертифицирани, дружно със софтуера. Тестването ще бъда осъществено от експерти, които могат да го извършат и да одитират машините “, добави още Андреев. Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ и Българска академия на науките даже са декларирали подготвеност да подкрепят посредством специалисти ЦИК при реализирането на машинното гласоподаване.
 
За локалните избори наесен пък съществува възможност страната ни да закупи машините за гласоподаване, а не да ги наема.
 
За идните евроизбори към този момент има подадени заявки от 3 сдружения с нестопанска цел, които желаят да бъдат наблюдаващи.
 ЦИК бюлетина евроизбори БГНЕС
„ Жалби в ЦИК все още са постъпили 22 броя и 8 сигнала . От тези тъжби 2 са висящи във Върховен административен съд, по отношение на решения на ЦИК “, заяви Андреев. Той обърна внимание и на някои от значимите периоди до деня на изборите. До 4 май ЦИК би трябвало да одобри решение за местата и броя на секциите отвън страната, а до 9 май да се проведат консултациите за назначение на СИК-овете зад граница.
 
До 11 май българските жители могат да подават заявки за издаване на удостоверения за гласоподаване на друго място и по сегашен адрес. Тогава изтича и срокът за гласоподавателите с увреждания, които желаят да гласоподават в преносима секция.
 ЦИК бюлетина евроизбори БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР