Централната избирателна комисия (ЦИК) прие реда и условията за видеонаблюдение

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) прие реда и условията за видеонаблюдение
Коментари Харесай

На изборите ще има видеозаснемане. Без камери остават секциите в чужбина и подвижните урни - Политика

Централната изборна комисия (ЦИК) одобри реда и изискванията за видеонаблюдение и видеозаснемане в изборния ден.

Такова за първи път ще има на изборите на 2 април, защото измененията влязоха в действие с новия Изборен кодекс. Тогава депутатите алегорично вкараха видеонаблюдение през целия ден, както и видеозаснемане при броенето, само че оставиха ЦИК и Министерски съвет (МС) да решат по какъв начин тъкмо ще се случи то.

Днес членовете на ЦИК взеха решение, че Министерски съвет следва механически да обезпечи видеозаснемането и излъчването. Резолюцията на камерите трябва да разрешава разчитането и разпознаването на номерата на хартиената бюлетина, на бюлетината от машинното гласоподаване, както и метода, по който е гласувано.

ЦИК реши още къде няма да има камери - в секциите за гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора, в пандизите и арестите, както и в други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме. Без видеозаснемане и ще бъдат и изборни секции отвън страната.

От секциите, в които има камери, ще има стрийм онлайн, а запис - след края на изборния ден - при преброяването и съставянето на протокола. Устройството за видеонаблюдение се включва от ръководителя на СИК след оповестяване на гласуването за завършило и се изключва от него след сключване на протокола на СИК от всички членове на СИК.  Записи би трябвало да се обезпечат даже в случаите, когато по механически аргументи е прекъснало онлайн излъчването. След това камерите и флаш паметта би трябвало да се предадат на РИК.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР