Централната избирателна комисия (ЦИК) определи окончателно участниците в предстоящите местни

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) определи окончателно участниците в предстоящите местни
Коментари Харесай

ИЗНЕНАДА: ЦИК изтри 7 партии от вота, сред тях ДОСТ на Лютви Местан

Централната изборна комисия (ЦИК) дефинира дефинитивно участниците в идните локални избори. 58 партии и 9 обединения ще се явят на вота, който би трябвало да дефинира кметовете и общинските съветници през идващите 4 години. ЦИК изхвърли от битката за локалната власт 7 партии, които не се събрали нужните 2500 подписа на гласоподаватели.

Всъщност, шест от тях са били регистрирани за присъединяване във вота. Последващата инспекция на подписките им е посочила, че не им доближават задоволително годни подписи, с цел да стигнат даже прекомерно ниската долна граница за присъединяване. Това за следващ път показва казуса с недействителните данни за гласоподаватели, които пълнят партийните подписки. Той датира от десетилетия, само че за възпирането му на процедура не се прави нищо, съобщи „ Сега “.

Сред отпадналите партии е „ Единение “ – неотдавна учредената групировка на Иван Христанов, някогашен зам.-министър по земеделието в кабинета „ Петков “. Христанов се прочу с акцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, която Политическа партия необятно популяризираше като образец за борбата си с корупцията. За предварителните избори през април т.г. обаче той ненадейно се оказа отвън листите на Политическа партия. Христанов първо заприказва, че страната се нуждае от нови водачи, по-късно атакува досегашните си съратници, че са изоставили битката с корупцията, а най-после учреди нова партия.

За построяването на „ Единение “ му помагаше някогашният народен представител от Политическа партия Иван Манев. Формацията обаче е претърпяла неуспех в първата си значима задача – от 2793 гласоподаватели, които са я подкрепили, едвам 2159 са били регистрирани от инспекцията на ГРАО като действителни. Това даде съображение на ЦИК да заличи регистрацията на партията.

Същото се случи и ДОСТ – партията, която сътвори през 2016 година някогашният ръководител на Движение за права и свободи Лютви Местан. Навремето той беше определен персонално от почетния водач на придвижването Ахмед Доган за негов правоприемник.

Реклама

Между двамата настъпи раздор и Доган изгони избраника си от Движение за права и свободи. Местан бързо построи лична групировка, която се ползваше с нескритата поддръжка на Анкара и даже реализира прочут избирателен триумф, до момента в който водачът й аргументи тежка пътна злополука, която на процедура го изхвърли от политиката. Сега ДОСТ се управлява от доближения му Танер Фикри Алимолла, само че за изборите събра 2463 правилни подписа (от общо 3200 в подписката – т.е. над 700 са невалидни) и по тази причина партията беше отстранена.

Още на „ входа “ на процедурата, когато се подаваха документите, ЦИК отхвърли настояването за регистрация на НПСД. Това е друга партия, зародила след разединение в Движение за права и свободи, само че много по-рано от ДОСТ – през 2012 година Създадоха я околните до Доган Касим Дал и Орхан Исмаилов. НПСД реализира надалеч по-голям триумф, тъй като влезе в дясната коалиция „ Реформаторски “ блок и излъчи фрагменти в кабинета „ Борисов 2 “, в който блокът си партнираше с ГЕРБ. След това обаче стартира упадъкът на партията, която се управлява от Исмаилов, до степен, че даже не може да събере 2500 гласоподаватели, които да я поддържат.

ЦИК изхвърли от изборното съревнование и партия „ Българската пролет “ на Велизар Енчев. Той беше народен представител от „ Атака “, до момента в който напусна националистите и основа лична групировка, която попадна в орбитата на Българска социалистическа партия. В подписката му от 3054 гласоподаватели се оказва, че има 2469 правилни записи, което го оставя под долната граница за присъединяване.

Отпадна и друга партия, която до неотдавна беше съдружник на „ Позитано “ 20 – „ Движение на непартийните претенденти “ на Минчо Христов. Както Велизар Енчев, той също стартира като народен представител от „ Атака “ и след това мина към независима кариера. Неговата партия беше част и от обединението ИБГНИ, която направи Христов народен представител през 2021 година Сега обаче се оказа, че може да събере единствено 2384 подписа за присъединяване във вота и ЦИК заличи регистрацията на партията му.

Списъкът завършва с още две дребни партии – „ Съюз за отечеството “ и „ Никола Петков “. При „ Съюз за отечеството “ прави усещане, че се е записала с подписка, съдържаща данните на 2838 гласоподаватели, само че последвалата инспекция е отчела, че едвам 1993 са действителни.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР