Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

Ясни са мандатите и кой с колко депутати ще бъде в парламента

Централната изборна комисия (ЦИК) разгласи окончателните резултати от предварителните парламентарни избори, които се организираха на 2 октомври. Ясно е и разпределението на мандатите за партиите и обединенията, които ще бъдат парламентарно показани в новото 48-о Народно заседание, осведоми БНР.

При 100% обработени от изборните протоколи и от тях стана видно, че седем обединения стават част от Народното събрание. Това са коалиция ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия за България, " Демократична България " и " Български напредък ".

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова разгласи окончателните изборни резултати на съвещание:

Най-много мандати получава коалиция ГЕРБ-СДС, за която са дали своят вот 634 627 души. Следват " Продължаваме промяната " с 53 мандата (506 099 действителни гласа) и Движение за права и свободи - 36 мандата (344 512 действителни гласа).

Партия " Възраждане " с 254 952 действителни гласа получава 27 мандата.

" Българска социалистическа партия за България " с 232 958 действителни гласа получава 25 мандата.

Коалиция " Демократична България - обединяване " получава 20 мандата при получени 186 528 действителни  гласа.

Партия " Български напредък " е с 115 872 действителни гласа и получава 12 мандата.

" Решението предстои на обявяване в Държавен вестник. С детайлностите и останалите числови данни можете да се запознаете на интернет страницата на Централната изборна комисия, където ще бъде оповестено ", добави Камелия Нейкова.

Сега остава Централната изборна комисия да разгласи и имената на определените народни представители не по-късно от 7 дни след изборния ден – т.е. най-късно до 9 октомври, неделя.

Преди това обаче, в случай че даден претендент е определен в два многомандатни изборни региона, той е задължен в еднодневен период от узнаването документално да съобщи в Централната изборна комисия в коя листа желае да остане определен.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР