Централната избирателна комисия /ЦИК/ многократно е поставяла въпроса за разработване

...
Централната избирателна комисия /ЦИК/ многократно е поставяла въпроса за разработване
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: ЦИК отдавна настоява за български софтуер за изборите

Централната изборна комисия /ЦИК/ неведнъж е поставяла въпроса за създаване на български програмен продукт за гласоподаване, както в отчетите, които годишно показва на Народното събрание, по този начин и пред Министерския съвет, разяснява пред " Труд " Камелия Нейкова, ръководител на ЦИК.

" Този въпрос не може да бъде решен единствено от ЦИК, належащо е решение и възлагане на по-високо равнище в страната, да вземем за пример може Министерският съвет да разпореди създаването му на Българската академия на науките. Но нямаме информация дали нашите оферти са обсъждани ", прецизира Нейкова.

По думите й ЦИК е съгласуваност с другите държавни органи и институции, на които с решение на Министерския съвет са предоставени действия и отговорности по  организацията на изборите, включително и министърът на електронното ръководство.

" Имаме тяхното увещание, че напълно ще спомагат за организацията и провеждането на спокойни и транспарантни избори и Централната изборна комисия разчита на положително съдействие ", акцентира Нейкова. Тя напомни, че " Информационно обслужване " АД авансово ще показа пред комисията дейностите, които прави по системата за компютърна обработка на данните от гласуването, в това число и въвеждането на данните от протоколите на секционните комисии, като на тези обществени презентации опция да участват ще имат и представители на медиите, и на участниците в изборите.

Относно цената на изборите на 9 юни Нейкова уточни, че прогнозната стойност на публичната поръчка е малко по-ниска от тази, която беше избрана в публичната поръчка за машинно гласоподаване в локалните избори през октомври 2023 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР