Централната избирателна комисия ще проведе редовният си брифинг във връзка

...
Централната избирателна комисия ще проведе редовният си брифинг във връзка
Коментари Харесай

ЦИК с редовен брифинг преди вота

Централната изборна комисия ще организира постоянният си брифинг по отношение на предстоящите избори за народни представители, планувани за 2 април. 23 партии и обединения записва Комисията за присъединяване в изборите. На предходния парламентарен избор, извършен на 2 октомври 2022 година, участваха 28 политически обединения. 

До 25 февруари записаните обединения могат да трансформират състава или наименованието, с което са регистрирани за присъединяване в изборите. А до 28 февруари в районните изборни комисии могат да се записват кандидатските листи на записаните партии и коалиции за присъединяване в изборите.

В началото на седмицата Цветозар Томов се отдръпна от поста представител на Централната избирателна комисия. Във Facebook той написа, че е напуснал, тъй като не е склонен с метода, по който секционните изборни комисии ще записват резултатите от вота. Томов посочи, че е срещу решението финалните данни от машинните и хартиените бюлетини да се събират и записват дружно в секционните протоколи. По думите му това създавало предпоставки за операции на вота.

Последваха и политически реакции. От  „ Продължаваме промяната - Демократична България ” внесоха в Административния съд жалба против решението на ЦИК,   от ГЕРБ-СДС призоваха комисията да преразгледа решението си и резултатите да се вписват поотделно. Същото желаеха и от Обществения съвет към комисията.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР