Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на 16 РИК-Пловдив

...
Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на 16 РИК-Пловдив
Коментари Харесай

ЦИК ще определи кой да ръководи РИК в Пловдив и областта

Централната изборна комисия ще дефинира дефинитивно управленията на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област.
Прочетете още
Това стана ясно след извършените през днешния ден от регионалния шеф на област Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев, политически съвещания за провеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, както и за избори за народни представители на 9 юни 2024г.

По време на договарянията за състава на 16 РИК политическите сили не реализираха консенсус за председателското място. Бяха препоръчани две кандидатури - Коалиция „ ГЕРБ-СДС “ – предложи за поста Калоян Сухоруков, който и на предходните избори е оглавявал комисията, а Политическа партия “Възраждане “ - Нед Златев.

Секретарското място в 16 РИК-Пловдив град, също бе противоречиво. Кандидатурите там са две Коалиция “ Продължаваме Промяната-Демократична България “ предложиха за поста Ангел Първановски, от Политическа партия “ Движение за права и свободи “ издигат Васил Петров.

Единствено единомислещо се одобри предлагането броя на заместник-председателските места, да са четири на тези избори. Политическа партия „ ИТН “ издигат за едно от тези места Стефан Вълчев.

 

Ръководните места на 17 РИК-Пловдив област също ще се дефинират от ЦИК, откакто политическите партии още веднъж не се споразумяха за постовете.

Политическите сили не реализираха единодушие за председателското място и за секретар.

За председателското място бяха препоръчани три кандидатури- Коалиция „ ГЕРБ-СДС “ - предложи Янко Радунчев, който също е взел участие на предходните избори оглавявайки комисията, за Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ - предлагането е Ваня Костадинова а от Политическа партия “Възраждане “ предложиха Петя Генова.

До консенсус не се стигна и за секретарското място, там кандидатурите са две от Коалиция “ Продължаваме Промяната-Демократична България “ предложиха за поста Стоян Мемцов, а от Политическа партия “ Движение за права и свободи “- Радина Петрова.

Спор нямаше само за броя на заместник-председателските места. Нямаше и несъгласие за заместник-председателските място на Политическа партия „ ИТН “ тяхната кандидатура е Янко Тричков.

След като политическите сили не се споразумяха за управленията на двете изборни комисии документите ще бъдат окомплектовани и изпратени в ЦИК за взимане на дефинитивно решение за състава на 16 и 17 РИК.

Комисиите и в двата изборни региона са формирани от общо 17 членове - като управителните места са шест - ръководител, четирима заместници и един секретар, а останалите 11 са членове. Задължителното изискване на закона е членовете на управлението да са от разнообразни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния метод и за двете РИК - 5 места за Коалиция „ ГЕРБ-СДС “, 4 места за Коалиция „ Продължаваме промяната “, по 3 места за Политическа партия „ Движение за права и свободи “, 2 места за Политическа партия „ Възраждане “ и  Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “, и 1 място за Политическа партия „ ИТН “. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР