Централната избирателна комисия ще обжалва решението на съда за протоколите.Зам.-председателят

...
Централната избирателна комисия ще обжалва решението на съда за протоколите.Зам.-председателят
Коментари Харесай

ДЪНО: ЦИК обжалва пред съда решението за протоколите

Централната изборна комисия ще апелира решението на съда за протоколите.

Зам.-председателят на изборната комисия Цветозар Томов предложи решението на съда да не се апелира, само че предлагането му бе отхвърлено с 8 гласа " за " (членовете на ЦИК, излъчени от Демократична България, Изправи се! Мутри Вън!, Българска социалистическа партия, ИТН) и 6 " срещу " (ГЕРБ и ДПС). Решението бе отхвърлено, защото за приемането му са нужни най-малко 10 гласа " за ", оповестява " OFFNews ". 

Предстои ЦИК да апелира решението пред Върховния административен съд.

В петък Административният съд София-град отмени решението на Централната изборна комисия за общото отчитане на гласовете от машини и бюлетини. 

Миналия понеделник ЦИК взе скандалното решение, с което скри гласовете от машинно гласоподаване от финалния протокол, който попълнят членовете на СИК, а с това и опциите за инспекция и надзор на вписаните данни. Последваха остри рецензии от страна на Обществения съвет към ЦИК (който ГЕРБ опита да закрие преди няколко месеца - б.а.), а представителят на ЦИК Цветозар Томов подаде оставка. По-късно  " Левицата " и " Продължаваме промяната - Демократична България " сезираха съда.
 
Два дни след решението, което бе взето с поддръжката на членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ, партията на Борисов даде заден и призова ЦИК да преразгледа решението. Нещо повече - Радомир Чолаков упрекна политическите партии, които сигнализираха за скандалния проблем. По думите му " някои политически сили още занапред стартират да основават напрежение, с цел да могат след това вероятно да оспорват резултатите от изборите ". 

На постоянния брифинг на ЦИК предишния четвъртък зам.-председателката на комисията Росица Матева пък посочи, че комисията има процедурна опция за смяна на решението, само че въпросът не бил обсъждан, а и нямало постъпило такова предложение. 

В петък, часове преди решението на съда, Бойко Борисов заяви, че ЦИК е самостоятелен орган и нямало по какъв начин да се въздейства на решението на членовете ѝ. Каза също по този начин, че не познава хората в ЦИК от квотата на партията си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР