Централната избирателна комисия не събра мнозинство по доклад за множество

...
Централната избирателна комисия не събра мнозинство по доклад за множество
Коментари Харесай

ЦИК няма да налага глоба на Борисов - не е цитирал номера на кандидати за разлика от Кирил Петков

Централната изборна комисия не събра болшинство по отчет за голям брой сигнали против изявлението на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, излъчено, откакто той е упражнил правото си на глас.

За изявлението на Борисов са постъпили над 20 сигнала, в това число и писмо от Съвет за електронни медии, стана ясно на съвещанието на комисията. В тях се твърди, че с изявлението си Борисов е направил нарушаване, като е направил пропаганда в изборния ден.

При гласуването дали ЦИК да откри нарушаване и да санкции Борисов обаче не бе събрано нужното болшинство от 2/3 от членовете на комисията. " За " гласоподаваха 9, а " срещу " бяха петима.

Припомняме, че юрист Емилия Недева сезира ЦИК за " тежко нарушаване на Изборния кодекс, осъществено през днешния ден от Бойко Методиев Борисов, ръководител на ГЕРБ и публикувано от Българската национална телевизия ".

" В обедните " По света и у нас " Българска национална телевизия даде над 6 минути за изявление на господин Борисов, в което той атакува претендента за президент господин Румен Радев и пропагандира в интерес на другия кандидат- господин Анастас Герджиков. Сред многото сериозни думи срещу декларирани от господин Радев позиции се открояваха явно обидни изречения като " Точно на мутрите политиката води Радев " ; " Този срам, пред който сме изправени ", както и откровени апели за гласоподаване за Анастас Герджиков като " Искрено се надявам българите да проявят разум-ректор на ректорите ", написа Недева в профила си във Facebook.

" Намирам, че ЦИК няма по какъв начин да остане безучастна към това тежко нарушаване на възбраната за пропаганда в изборния ден. След като ЦИК прояви праволинейност във връзка с господин Кирил Петков в изборния ден на 14.11.2021 година и той беше глобен за оповестяването на името на кандидат-президента, за който е дал своя вот, няма място за подозрение, че следва да приложи закона с цялата му суровост във връзка с доста по-тежкото нарушаване, позволено от Бойко Борисов. Противното би било демонстрация на двоен стандарт и неприемлива пристрастност.

Считам, че следва да бъде наложена съответна глоба и на Българска национална телевизия, за това, че популяризира изказаните в нарушаване на ИК думи на Бойко Борисов и по този метод те доближиха до голяма публика от гласоподаватели, част от които безспорно биха били повлияни от изречените думи. Надявам се сигналът ми да не бъде оставен без реакция. Старо предписание е, че глобите се постановат на нарушителите " загдето са сбъркали и да не бъркат ", заради което освен глобата, само че и разгласяването й пред обществеността биха имали възпиращ резултат против сходни нарушавания в бъдеще ", разяснява юристът.

Според нея, става дума за " тежко нарушаване на Изборния кодекс " и приканва ЦИК, която е показала праволинейност и е решила да глоби Кирил Петков в изборния ден на 14 ноември за оповестяването на името на кандидат-президента, за който е дал своя вот, " следва да приложи закона с цялата му суровост във връзка с доста по-тежкото нарушаване, позволено от Бойко Борисов ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР