Централната банка на Турция неочаквано повиши на днешното си заседание

...
Централната банка на Турция неочаквано повиши на днешното си заседание
Коментари Харесай

Турската централна банка повиши изненадващо основната си лихва

Централната банка на Турция ненадейно увеличи на днешното си съвещание референтния лихвен % (на едноседмичната репо лихва) с 500 базисни пункта от 45% до 50%, цитирайки продължаващата нужда да се оправи с растящата инфлация в страната.

Банката също по този начин алармира, че ще продължи да стяга паричната и лихвена политиката (да покачва лихвите), в случай че инфлационните вероятности се влошат още повече.

Решението изненада участниците на финансовите пазари, които допускаха, че Турската централна банка ще ресурси лихвите непроменени на равнище от 45%.

С днешния си ход централната банка възобнови цикъла на повишение на лихвите, откакто той беше подложен " на пауза " на предходното съвещание през февруари.

Комитетът по парична политика на Турската централна банка дефинира, че днешния ненапълно непредвиден ход е в отговор на по-високата от предстоящата инфлация през февруари, като нарасналият растеж на цените на услугите способства за утежняване на главната наклонност на месечната инфлация и изисква отговор от страна на централната банка.

През февруари инфлацията в Турция доближи най-високо равнище от 15 месеца насам от близо 70%.

Днешното решението беше в сходство и с внезапното обезценяване на турската лира, която продължава да бележи все по-ниски рекордни дъна по отношение на щатския $.

Централната банка на Турция чака инфлационният напън да се резервира, преди да стартира наклонност на дезинфлация през втората половина на годината.

След днешното изненадващо повишение на лихвите турската валута нараства внимателно с 0,33% назад под 32 лири за един щатски $, отстъпвайки от следващото историческо дъно към 32,50 турски лири, достигнато на 19-и март, съобщи БНР.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР