Централната банка на Русия подготвя регулаторна рамка за чуждестранните банки

...
Централната банка на Русия подготвя регулаторна рамка за чуждестранните банки
Коментари Харесай

Централната банка на Русия планира достъп на чуждестранни банки до цифровата рубла

Централната банка на Русия приготвя регулаторна рамка за задграничните банки за достъп до цифровата рубла от 2025 година Това ще разреши на трансграничните заплащания да заобикалят SWIFT, разясняват специалисти.

В плана на указания, регулаторът прави промени в проектите на сметки на банките и основава специфична сметка, в която ще бъдат взети поради цифровите рубли на задгранични кредитни организации. Тази част от документа ще влезе в действие от 1 януари 2025 година.

Изчисленията ще се правят в сходство с наредбите „ На платформата за цифрова рубла “. Настоящата наредба не разрешава на задгранични компании да правят заплащания в цифрови рубли. Новите законопроекти на регулатора ще отстранен това ограничаване. Предвижда се задграничните банки да могат да употребяват цифровата рубла за осъществяване на трансгранични преводи, заобикаляйки системата SWIFT.

Според Ярослав Шитсле, ИТ специалист, задграничните банки могат да се причислят към платформата за цифрова рубла, с цел да правят интернационалните транзакции, заобикаляйки SWIFT. „ Това може да бъде всяка банка, която е подготвена да подписа съглашение с Централната банка на Руската федерация. Не се нуждаете от лична цифрова валута за това “, означи той. За това през 2022 година говореше и заместник-председателят на Централната банка Олга Скоробогатова.

Цифровата рубла е неповторим електронен код (токен). За разлика от криптовалутата, тя се емитира извънредно от Банката на Русия. Освен това е гарантиран със златни и валутни запаси и е привързан със цената на националната валута. Цифровите рубли ще се съхраняват в цифрови портфейли.

На 1 август 2023 година влезе в действие законът за цифровата рубла. Сега съветската рубла се показва в три форми: парична, безналична и цифрова. От 15 август общо 13 банки организират тестови интервенции с цифровата рубла. До 2025 година регулаторът не възнамерява да задължава банките да се свързват с цифровата рубла.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР