Централна и местна власт се срещнаха с взаимно напрежение и

...
Централна и местна власт се срещнаха с взаимно напрежение и
Коментари Харесай

"Не сте престъпници" и "няма наши и ваши": премиерът се срещна с кметовете

Централна и локална власт се срещнаха с взаимно напрежение и съмнение Кирил Петков даде обещание на общините транспарантно систематизиране на парите от еврофондове и бюджет Държавен фонд за общинско развиване от 1 млрд.лв. няма да има тази година
Тази среща беше обречена да бъде тежка през цялото време. Новото държавно управление, отпред с премиера Кирил Петков, се срещна за първи път публично с общото заседание на сдружението на общините в България и искрите сред тях прелетяха. От една страна бяха голяма част от представителите на локалната власт (кметове и общинари), част от които близки до предходната централна такава, други - дълголетни кметове, а трети просто хора, които има от какво да се тормозят. А от другата - кабинет, който декларира неведнъж, че борбата с предходния модел на ръководство е в основата на философията му.

Два цитата сумираха добре напрежението в залата. " Няма да показвам, само че някои общини имат над 90% поръчки с 1 претендент ", съобщи Петков, говорейки за европейските пари и метода, по който ще се раздават занапред нататък. " Не мислете за локалната власт като за нарушители. Изключения има, само че има органи, които би трябвало да проверяват злоупотребите ", отговори Георг Спартански, кмет на Плевен. Престъпници сигурно не сте, отговори Петков бързо.

Напрежението в последна сметка не преля в откровена неприязън и срещата приключи по-скоро положително (въпреки непрекъснатото апострофиране на премиера от задните редове), само че акцентира големите компликации, с които локална и национална власт ще координират дейностите си, изключително в някои направления. Въпреки натиска от всички страни, министър председателят по този начин и не даде обещание повече пари за локалната власт, с изключение на към този момент плануваните.
Реклама Европрограмите ще тръгнат скоро, " няма наши и ваши "
" Имаме 48 милиарда лв. в идващите години, които би трябвало да изразходваме вярно ", съобщи Петков. Сметката излиза с европейските стратегии, Плана за възобновяване и резистентност и заемите по него, които още никой нищо не е оповестил, че ще прави. Но от думите на премиера се разбра, че откакто проектът към този момент е на финалната права, в този момент на ред са европрограмите.

" Европрограмите бяха подадени на 11 май. Буквално идната седмица ще бъдат утвърдени ", сподели той, евентуално имайки поради от Министерски съвет, тъй като няма по какъв начин да поема подобен ангажимент от името на Европейската комисия. При всички положения, най-ранният период за тръгването на новите стратегии е есента, в случай че всичко по тях бъде утвърдено и подписано от София и Брюксел.

" Няма да има разделяне на наши и ваши ", сподели министър председателят, оглеждайки залата. " Разпределението ще бъде оптимално транспарантно и няма да ви ги " даваме ".

Петков обаче акцентира на обичаната си тематика - корупцията и по какъв начин тя " изяжда " растежа на стопанската система. " Как се е случвало по този начин, че хем няма растеж, хем има асимилиране на средства, хем хората си потеглят и неравенството пораства ", попита той. Той не влезе в елементи за цитираната стойност от над 90% поръчки с един претендент и никой от залата не повдигна въпроса още веднъж, само че в случай че това е правилно, то България има сериозен проблем със системата за разпределение на пари, одита и отчетността им и това ще е проблем и за договарянето на новите европрограми.
Реклама
Препратките към Бойко Борисов бяха откровени и беше явно, че залата (в която имаше болшинство от хора, които или са членове на ГЕРБ, или са сътрудници на партията или са получавали неведнъж средства със заповед на някогашния премиер) ги преглъща мъчно. Моментът, в който напрежението избухна, беше когато Петков изясни по какъв начин на първия му европейски съвет останалите сътрудници от съюза го похвалили, че за първи път България изрича мнение. Смях и дюдюкания от залата подсказаха, че диалогът ще бъде сложен.
Няма 1 милиард фонд
" Общините са най-важната част от ръководството ", сподели Кирил Петков, в явен опит да благоразположи слушащите. Кабинетът обаче има по-силните козове в тази игра.

Общините в България са мощно подвластни от централната власт и това може да е плюс или минус, който множеството кметове осъзнават ясно. Въпросът за финансовата децентрализация беше издигнат на два пъти от залата - както от кмета на Монтана Златко Живков, по този начин и от Георг Спартански. Петков отговори, че е отворен за оферти. " Предложете ни формула, по която да става това (трансфера на пари от централна към локална власт б.а), и ще го обсъдим ", съобщи той.

На въпроса за какво общините ги няма в актуализацията на бюджета, министър председателят уточни, че тази година те имат към този момент заложен междинен растеж от 32% в финансовите си разноски (вероятно поради нарасналата държавна субсидия).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Компании 1 Политика 2 Икономика 3 Компании 1 Политика 2 Банки и финанси 3 Коментари и разбори Реклама
Другата тематика, която дава обещание да пари под краката на кабинета, е рационалната по начало концепция за понижаване на броя на общините - нещо, за което приказва ръководителят на районната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев. Още първият въпрос от залата беше за това. " Методът има община, има проблем, няма кмет, няма проблем е опитван и преди ", съобщи Живков, измежду аплодисментите на залата. Петков или не схвана препратката, или избра да не ѝ дава отговор.

Няколко въпроса и отговора послужиха за снишаване на напрежението, като вицепремиерите Гроздан Караджов и Борислав Сандов се ангажираха с няколко проблема, които имат обособени общини и припомниха, че имат добра връзка с НСОРБ като цяло. Караджов даже уточни, че мъчителната тематика за локалната власт - инфлацията в строителството, която стопира дадените контракти - към този момент е била комуникирана със сдружението, като им е посочена новата методика, по която ще се индексират дадени поръчки с до 15%.

Ситуацията обаче още веднъж се вгорчи, когато беше издигнат въпроса за обещания при започване на ръководството. " Не мисля, че ще има алокации за това тази година ", призна министър председателят. " Говорим с финансите за прехвърлянето на 300 милиона от земеделието в Министерство на регионалното развитие, за повече... ", не довърши той изречението, което увисна посред недоволната зала. Обещанието му, че ще се мисли за него следващата година, не способства за настроението.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР