Централна и Източна Европа се изправят пред края на една

...
Централна и Източна Европа се изправят пред края на една
Коментари Харесай

Краят на една икономическа епоха в Централна и Източна Европа

Централна и Източна Европа се изправят пред края на една икономическа ера. Растящата претовареност, достигнала рекордни равнища, и настояванията на служащите за по-високи заплати, които да се приближават до западните равнища, моделът на на ниска цена труд, който движеше икономическия растеж след рухването на комунизма, е на път да отиде в предишното, написа Reuters.

И в този момент предизвикването пред фирмите и държавните управления в района е да намерят нов метод да реализират напредък.

Първата стачка в огромен цех на авто производител в Словакия - този във Volkswagen, докара до впечатляващото нарастване на заплатите от 14% и се трансформира в последния знак, че икономическият пейзаж се трансформира.

VW бе един от дузината огромни западни производители, които си проправиха път до Словакия, Чехия, Полша и Унгария след рухването на комунизма в търсенето на евтина работна ръка.

Походът на изток означи раждането на стопански модел, който промени главно района. Четвърт век по-късно обаче пазарът на труда пресъхва с рекордни ниски равнища на безработица от сред 3 и 7%.

Резултатът от това е, че заплатите се покачват много по-бързо, в сравнение с запад. Лидер е Унгария със скок от 12.8% на годишна база.

Зорослав Смолински, водач на синдикатите във фабриката на VW в Словакия, почнал работа на индустриалната линия през 1992 година Тогава заплатата му е била еквивалента на 75 евро през днешния ден. " Можехме да живеем с нея. Трябваше ", споделя той.

Днес междинната заплата на работещите в Братислава близо 12 300 души е 1 804 евро.

Разбира се, това е по-малко от половината от заплатите в Германия. И съгласно Смолински сходна разлика към този момент не може да бъде оправдана. " Времената се трансформираха. Вече сме в Европейски Съюз и би трябвало да се движим нагоре и да понижим разликата ", счита той.

Volkswagen не са единствените, които покачват разноските си за труд.

Френският авто производител Peugeot и южнокорейската Kia също усилиха заплатите тази година в Словакия, а Audi и Mercedes се изправят пред опасността от митинги в Унгария.

Действията на автомобилните производители се наблюдават деликатно, тъй като автоиндустрията съставлява лъвския дял от задграничните вложения в Централна и Източна Европа.

Подразделенията на Volkswagen са най-големите компании в Словакия и Чехия.

Базираната в Москва група за капиталово банкиране Renaissance Capital твърди в собствен отчет, че непознатите вложители няма да изоставят плановете си в района, само че нови вложения тук са малко евентуални. " Централна Европа най-вероятно в никакъв случай към този момент няма да може да предложи това, което имаше през 90-те години на предишния век ", считат те.

Междувременно фирмите вършат стъпки да подобрят успеваемостта посредством повече автоматизация, с цел да понижат растящите разноски. В дълготраен проект някои от тях може и да се реалокират в търсенето на по-евтина работна ръка. Volkswagen към този момент даде да се разбере, че ще се откаже да влага повече в Словакия, в случай че се изправи още един път пред сходен случай.

" Още едно внезапно увеличение на заплатите може да заплаши работните места ", споделя Лучия Коварович Макайова, представител на Volkswagen Slovakia.

Според Renaissance Capital вложителите, които търсят по-евтина работна ръка, ще насочат взор още по на юг и на изток.

" Когато увереността на бизнеса в Европа още веднъж доближи връх, считаме, че идната вълна от вложения ще доближи крайбрежията на Турция и Средиземноморието ", считат те, акцентирайки поименно Мароко, Тунис, Египет и може би Украйна и Иран.

Въпросът с разликите в заплащането е със мощен заряд. То е и главната причина поляците, чехите и унгарците да считат, че Западна Европа гледа на тях като на второ качество хора.

Големите производители споделят по-малка част от прихода с служащите в Централна и Източна Европа, в сравнение с в Западна. Но и чиновниците от ЦИЕ са по-малко финансово продуктивни.

Част от повода по тази причина е, че фирмите в тази част на континента създават съставни елементи, които доставят, вместо да правят окончателната работа по крайните артикули, което носи високи доходи. С други думи стопанската система на тези страни е характеризирана не просто от евтината работна ръка, а и като " low-cost " стопанска система.

Затова и политиците се пробват да привлекат компании в браншове, където добавената стойност е висока.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР