Централизирани мерки за ограничаване на употребата на сол и захар

...
Централизирани мерки за ограничаване на употребата на сол и захар
Коментари Харесай

Европа пише директиви и за солта в хляба

Централизирани ограничения за ограничение на използването на сол и захар с акцент върху храненето на децата възнамерява Европейската комисия. Сред тях са общи стандарти и понижаване на допустимите количества сол, захар и наситени мастни киселини, ограничение на рекламата и общи търгове за храни за учебните заведения, написа „ Сега “.

" В рамките на българското председателство на съвета на Европейски Съюз ще бъде призната директивата за аудиовизуални медии, която ще заложи условия към рекламата и маркетинга на храни, предопределени за деца. Реформулирането на храните също е измежду целите на Европейска комисия и от изключителна значимост е мониторинга на процеса на възстановяване състава на храните ", разгласи през вчерашния ден шефът на " Обществено здраве, странознание и ръководство на рецесии " в Главна дирекция опазване на здравето в Европейска комисия Джон Райън през вчерашния ден по време на конференция за здравословното хранене при децата.

На равнище Европейски Съюз се работи по отношението индикаторите за риск в храните, изясни " реформулирането " проф. Веселка Дулева, шеф отдел " Храни и хранене " в Националния център по публично здраве и разбори и народен съветник по хранене. Става дума за основаване на общи правила и условия към граничните стойности на някои субстанции по групи храни - да вземем за пример, какъв брой сол може да има в хляба, с цел да бъде той здравословен, добави тя. " И различен въпрос - по какъв начин тези храни да бъдат отличени, тъй че потребителите елементарно да ги разпознават ", сподели още Дулева. Други храни, които би трябвало да се " реформулират ", са захарта и наситените мастни киселини.

Директивата за маркетинга на храните също касае продуктите с прекалено много сол, захар, трансмазнини и и оцветители. Идеята е опаковките им да станат непривлекателни, с цел да не притеглят вниманието на подрастващите. Ще се забрани и рекламата им в часовите диапазони на детските излъчвания по радиа и малките екрани. Мерките са включени в промени и в българския Закон за храните, импортирани за разискване в Народното събрание, изясни заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров.

Обществените поръчки за доставка на храни в образователните заведения също ще бъдат подложени на по-строг надзор. На европейско ниво се разисква качеството на продуктите, обект на търгове, да бъде въведено като втори аршин след цената при избора на снабдител. Очаква се, че по този начин децата в детските заведения и учебните заведения ще се хранят по-здравословно. Единствените опасения са, че това може да вдигне цената на доставките. " Има решение. Разходите могат да бъдат понижени, без това да се отразява на качеството, в случай че страните членки се обединят и афишират единни публични поръчки за учебното хранене ", счита Джон Райън. Европейският пазар на храни генерира приблизително 7 милиарда евро годишно и постигането на по-ниски цени при доставките е изцяло постижимо, счита той.

" Около 30 на 100 от децата в България са с наднормено тегло, а сред 12 и 15% от тях са със затлъстяване. Ако съпоставим обаче нашите данни сред 1998 и 2008 година, относителният дял на децата със затлъстяване се е нараснал два пъти, само че след 2008 година този висок растеж се задържа, като за някои възрастови групи се следи и противоположната наклонност - децата със затлъстяване понижават ", сподели още проф. Дулева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР