Центърът за психологическо консултиране Психосоматика и психоонкология“ е уникален за

...
Центърът за психологическо консултиране Психосоматика и психоонкология“ е уникален за
Коментари Харесай

Александър Миланов: Важно е да не отнемем надеждата на хората

„ Центърът за психическо консултиране „ Психосоматика и психоонкология “ е неповторим за страната. В него работят композиция от експерти – обществени служащи, психолози, пациентски консултанти – това са хора с житейски опит в несъмнено заболяване “, сподели пред БНР Александър Миланов, обществен служащ в  Центъра за психична помощ на тежко заболели пациенти и техните близки в „ Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда “ и в „ Болница Младост “.
В предаването „ Преди всички “ Миланов описа за терапиите, която се ползват в центъра.

Като предизвикателство за здравните служащи той открои това, че Covid-19 се оказва спънка за лекуването, контрола и диагностиката на други болести.

„ Изключително прочувствено прекарване е да окажеш помощ на човек, който е изгубил околните си, на доктор, изгубил следващия пациент, на здравна сестра, която е на ръба на изтощението. (…) За нас като помагащи експерти е значимо да не отнемем вярата на хората . “

Александър Миланов показа своя опит, в това число в реанимационните зали на болничното заведение, в които съумяват да оказват помощ на възстановяващи се пациенти с коронавирусна зараза.

Ние не водим диалог там имунизиран ли си или не си имунизиран , тъй като това няма да ни даде никаква стойност, когато оказваме прочувствена поддръжка, само че за всеки един пациент се радваме, че той се измъква от това и продължава самоуверено напред. “

„ Това е най-вълнуващото – да излезеш от реанимацията и да знаеш, че този човек ще продължи. Изключително мъчно е да се събереш и да продължиш и по тази причина ние сме разполагаем – да се опитаме да сглобим дружно частите на оцеляването “, добави Миланов.

Той посочи още, че е значимо да се оставя пространство на хората да приказват да страховете си.

За страха се приказва намерено, само че по-големият проблем е, че страхът си остава . А той си остава, тъй като въпреки всичко се случва нещо непознато. Covid е нещо непознато за всички. “

„ Лекарите също са разединени. Нямаме устойчиво говорене, което да е достоверно и да основава чувството за доверие “ - по този начин Миланов си изяснява протичащото се в нашето общество по време на пандемията. 

Чуйте цялото изявление в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР