Центърът за обществена подкрепа и Малък семеен дом Надежда“ във

...
Центърът за обществена подкрепа и Малък семеен дом Надежда“ във
Коментари Харесай

Две социални услуги в Търново с 10-годишен юбилей

Центърът за социална поддръжка и Малък фамилен дом „ Надежда “ във Велико Търново навършиха 10 години. Двете обществени услуги са част от необятната активност и политиката на общината в поддръжка на децата в риск.

Центърът за социална поддръжка първоначално действа като държавно-делегирана активност, надгражда и уголемява дейностите, осъществявани до тогава от Център за обществена рехабилитация и интеграция. От началото на 2011 година до през днешния ден ръководството на Центъра за социална поддръжка е предоставено на Фондация „ Международна обществена работа – България “ след извършен от Община Велико Търново конкурс. До момента е оказана поддръжка на 3100 деца, като са прегледани над 1500 случая.

Център за социална поддръжка е комплекс от обществени услуги за предварителна защита на изоставянето на деца, насилието над тях и отпадането им от учебно заведение, реинтеграция на деца в биологично семейство, създаване на умения за независим живот. Сред дейностите са още консултиране и поддръжка на фамилии в риск, обучаване и оценяване на бъдещи приемни родители и осиновители, поддръжка на деца с противообществени прояви.

Тържеството за юбилея бе почетено от шефа на общинската дирекция „ Социални действия и опазване на здравето “ Росица Димитрова. Тя разяснява, че Община Велико Търново и Фондация „ Международна обществена работа – България “ работят в доста положително партньорство и дават действително наличие на политиките в поддръжка на децата в риск и техните фамилии. За положителното съдействие почетна грамота бе издадена на кмета на Велико Търново Даниел Панов, както и на Росица Димитрова.

Своя десети рожден ден означи и Малък фамилен дом „ Надежда “ – център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания. Ръководителят на прислужникът Светлана Момчева описа за премеждията и триумфите, които екипът среща в дългогодишната си процедура, а прочувствени случки от живота си в „ Малък фамилен дом Надежда “ споделиха двама от към този момент порасналите ученици.

Социалната услуга е разкрита през 2008 година по план на Община Велико Търново и Сдружение “SOS детски селища България “. От идната година център „ Надежда “ действа като държавно-делегирана активност, като предлага 24-часои услуги и грижи за деца в среда, оптимално близка до фамилната.

Празника за отбелязване на 10- годишнината почетоха Жоро Ковачев – гл. специалист в общинската дирекция „ Социални действия и опазване на здравето “, Мариета Гъркова – шеф отдел „ Закрила на детето “- Велико Търново, Иван Христофоров – шеф на стратегия „ SOS детско населено място Трявна “, представители на Сдружение „ SOS детски селища България “, на институции и посетители.

Жоро Ковачев поздрави всички присъстващи от името на шефа на общинската дирекция „ Социални действия и опазване на здравето “ Росица Димитрова, с пожелания да сполучливото партньорство сред Община Велико Търново и Сдружение „ SOS детски селища България “ да пребъде.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР