Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм и

...
Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм и
Коментари Харесай

Център за деца с аутизъм отвори врати в Бургас

Център по прибавен поведенчески разбор за деца с аутизъм и сложна терапия отвори порти през днешния ден в Бургас.

Той се намира сред бл. 21 и бл. 65 в ж.к. „ Славейков “ и все още има 45 деца, записани да употребяват услугите му.

Сградата, в който се обитава центърът, е предоставена от Община Бургас на съдружие „ Аутизъм през днешния ден “, основател за основаването му и водач в региона на висококвалифицираната лечебна грижа за деца с аутизъм в България.

„ В Бургас сега има 65 фамилии, които чакат този център, с цел да употребяват услугите му. С откриването му Бургас става третият град в страната, след София и Плевен, който ще дава тази обществена услуга. Сигурен съм, че новият център ще бъде от извънредно значение, както за децата с разстройство от аутистичния набор, по този начин и за техните фамилии “, показа кметът Димитър Николов.

„ Центърът е в общинска постройка, ремонтирана с дарения. В него с децата ще работят трима експерти – ерготерапевт, психолог и обществен възпитател. Предстои построяването на такива центрове във Враца и Варна “, съобщи ръководителят на съдружие „ Аутизъм през днешния ден “ Владислава Цолова.

„ Без подадена ръка и поддръжка няма по какъв начин да съществуват тези центрове. От на следващия ден стартира същинската работа на центъра. Ще не преставам и в бъдеще да поддържам тази активност “, съобщи по време на откриването актрисата Елена Петрова, която е другар на идеята „ Аутизъм през днешния ден “.

„ Ние като конструкция на министерството на образованието към този момент 15 години поддържаме тази идея. Спомням си, че преди няколко години нямаше такива центрове и не съществуваше опция децата с аутизъм да се образоват в общообразователните учебни заведения, с цел да стигнем до през днешния ден и този център в Бургас, който е добра опция за достъп до разнообразни лечебни запаси за децата със специфични потребности “, добави шефът на Центъра за приобщаващо обучение в София Калоян Дамянов.

На откриването на Центъра за деца с аутизъм в Бургас участваха още зам.-кметът по опазване на здравето, обществени действия и обучение в Община Бургас Йорданка Ананиева, Тодор Колев – териториален шеф на ЦАО „ Освобождение “, представители на Държавната организация за протекция на детето, на Регионалния център за приобщаващо обучение и на обществени центрове в София, Плевен, Велико Търново и Варна.

Сдружение “Аутизъм Днес “ е учредено през 2014 година от експерти в региона на приложния поведенчески разбор, общественици и родители на деца с аутизъм, а задачата на организацията е както самостоятелно ориентираната, резултатна работа с деца от аутистичния набор и поддръжка към фамилиите им, по този начин и образованието на експерти и основаване на професионално и ангажирано общество в България за работа с деца с аутизъм.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР