Център на старите занаяти ще има в кюстендилското село Раждавица.

...
Център на старите занаяти ще има в кюстендилското село Раждавица.
Коментари Харесай

​Център на старите занаяти откриват в кюстендилско село

Център на старите занаяти ще има в кюстендилското село Раждавица. От съдружие „ Роден край " в Кюстендил са възстановили стогодишна фурна за изпичане на самун. Всеки, който желае, може да си подготви по остаряла българска рецепта погачи, пити и самун.

Раждавица, Кюстендил

Дълго време вековната пещ за самун в центъра на село Раждавица не е употребена, а преди три години пада и покривът, което заплашва цялата фурна от разрушение. Построена е от камъни и тиня на място, където може да се употребява от повече семейства.
Борислав Крумов, ръководител на съдружие „ Роден край ": Тя събира осем тави, тъй че всяка една къща в един ден от седмицата избран за самата къща са си пекли хляба. И по този метод те са държали фурната топла.
Освен самун в нея по време на огромните християнски празници са се пекли и Великденски и Гергьовски агнета. С обновяване на националния празник на хляба, огънят във фурната още веднъж е разпален.
Борислав Крумов, ръководител на съдружие „ Роден край ": Свети Иван Рилски той е живял тук известно време в неговия по този начин монашески поход. Именно от там донесохме вода, с която се замесоха богородичните пити и ги изпекохме в тази фурна.
От съдружие „ Роден край " в Кюстендил имат концепция да открият в двора на фурната център на старите и позабравени занаяти. Майстори ще демонстрират тънкостите на кошничарството, тъкачеството, грънчарството и дърворезбарството в предишното. Идеята е да се привлекат и туристи от прилежаща Сърбия, с цел да се допрян до традициите и фолклора на хората от региона на Кюстендил.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР