Цените във Великобритания просто експлодират - особено тези на хранителните

...
Цените във Великобритания просто експлодират - особено тези на хранителните
Коментари Харесай

Дали да ям аз или децата: новата мизерия във Великобритания

Цените във Англия просто експлодират - изключително тези на питателните артикули и силата. Поскъпването доближи през април приблизително 9 на 100, а това обрича огромен брой британци на ограничения и същинска бедност.

Все повече британци са принудени да лимитират разноските си до прекаленост. Ема Френч е една от тях. Пред Би Би Си тя споделя по какъв начин повишаването на питателните артикули се е отразило на фамилията ѝ.

“Принудени сме да вървим в обществените трапезарии. Не можем да си позволим да пазарим в супермаркет, то е към този момент разкош за нас”, споделя Френч. “Съпругът ми нито закусва, нито обядва, яде единствено на вечеря, само че не сядаме на масата дружно. Всичко, което имаме, би трябвало да бъде тъкмо разпределено, с цел да получат децата нужната им храна.”

“Дали да хапвам аз или да нахраня децата?”

От обществените кухни споделят, че от ден на ден от нуждаещите се въобще не купуват сурово месо или зеленчуци, тъй като цените за газ и електричество са нарастнали толкоз, че не могат да си разрешат да сготвят.

Потребителските цени във Англия доближиха през април рекордни стойности, каквито не е имало от 1982 година насам. Стоките и услугите са коствали приблизително с 9% повече, в сравнение с преди една година, заяви Статистическата работа в Лондон. Това усилва обществената бедност в страната.

Годишното повишаване при храните е от към шест %, растежът при силата единствено за април е 54 на 100. За едно средностатистическо домакинство това значи спомагателен разход от 700 паунда годишно, а през есента се чака и следващо нарастване.

Според икономистите до края на годината повишаването във Англия може да надвиши границата от 10%. Това би означавало, че близо 10 милиона семейства вероятно няма да са в положение да си заплащат сметките за ток, а 250 000 ще изпаднат в последна беднотия.

Мартин Люис, основател на уебсайт със препоръки за икономии, упорства за повече поддръжка от страна на страната. “Преживях финансовата рецесия, както и пандемията. Ситуацията, пред която сме изправени сега, е най-тежката”, счита той. “Преди хората ми споделяха, че когато подреждат целите си, са избирали дали да отидат на коафьор или на бар. Сега изборът звучи по този начин: дали да хапвам аз, или да нахраня децата си? Положението е нетърпимо”, споделя той.

Правителството залага на стопански напредък и нови работни места

Наскоро министър-председателят Борис Джонсън посочи в Народното събрание, че държавното управление към този момент е разтоварило данъчното задължение за жителите. Освен това ръководещите считат да понижат сметките за електрическа енергия с 200 паунда през есента, само че потребителите ще би трябвало да връщат тази сума по-късно.

Опозицията упорства петролните компании да бъдат облагани с по-високи налози, а жителите да получат незабавна финансова помощ. Премиерът Джонсън обаче избира да разчита на стопански напредък: “Колкото и огромно да е нашето съчувствие и досетливост, не можем да решим казуса единствено с харчене на пари”, съобщи той. “Трябва да се оправим със обстановката, като създадем стотици хиляди нови и високоплатени работни места за висококвалифицирани хора в страната. "

“Портмонетата ни към този момент са празни”

Но на британците, които са изпаднали в тежко положение, тези обещания не им оказват помощ. Джерард Баруик не знае по какъв начин ще оправи със идващото повишаване. “Намалили сме отоплението, използваме по-малко електричество, само че все пак през октомври разноските ще се усилят с още 1000 паунда. Така и по този начин към този момент портмонетата ни са празни”, споделя той.

Мартин Люис признава, че към този момент не знае какви препоръки за икономии да дава на хората. Управляващите още веднъж ще разискват казуса с растящия финансов напън върху жителите, само че опцията за въвеждане на ексклузивен бюджет за момента е отхвърлена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР