Цените у нас продължават да чупят рекорди. Ние сме първи

...
Цените у нас продължават да чупят рекорди. Ние сме първи
Коментари Харесай

Цените у нас продължават да чупят рекорди: Месото у нас поскъпнало най-много

Цените у нас не престават да чупят върхове. Ние сме първи по повишаване на месото, като цената му е скочила с 8,2%. В Европейски Съюз приблизително повишаването е с 3,3 на 100, а за страните от еврозоната – 3,1%, сочат данни на Евростат.

На процедура всички съществени типове месо, които се употребяват у нас, нарастват

Най-висок обаче е процентът при агнешкото и свинското. Така кг вратни пържоли коства към 13,16 лева, като преди година цената е била 11,98 лева Това е скок с 9,84% За съпоставяне, междинният % повишаване на същото месо в Европейски Съюз е единствено 5,7%.

10% е скокът при агнешката плешка, а в Европейски Съюз е едвам 4,5%.

Телешкото и говеждото на българския пазар също гонят върхове. Преди една година телешкото за готвене в България е коствало с 5,6% по-евтино. В Европейски Съюз цената е била единствено с 3% по-ниска от сегашната. В статистиката няма данни за цената на телешките и говежди стекове, само че най-вероятно при тях разликата е още по-голяма.

Пилешкото поевтинява в доста страни в Европейски Съюз, само че е и тук

То е поскъпнало с 0,7%, до момента в който междинната цена на пилешкото в Европейски Съюз е намаляла с 1,6%. Замразеното пиле, което до предходната година струваше към 7,90 лева, към този момент всеобщо е 8 лв..

“Данните на Евростат съвсем съответстват с нашите, само че имайте поради, че това е годишна статистика и т демонстрира единствено разликата в цените за интервал от 12 месеца обратно във времето. Не бива да се не помни обаче, че цената на месото, изключително на свинското, което е с най-голяма консумация на нашия пазар, не беше променяна въобще през интервала 2020-2022 година Много типове в този момент костват толкоз, колкото и през 2019 година, само че при надалеч по-големи разноски на производителите ”, споделя Владимир Иванов, началник на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите.

По думите му няма нито дефицит, нито свръхпредлагане на никакви типове месо. Така че в случай че тази обстановка се задържи още, кривата на цените доста скоро ще стартира да пада и ще се изравни за целия Европейски Съюз.

Всъщност има две страни в Европа, в които и в този момент повишаването на месото е по-високо, в сравнение с в България

Те обаче не са членки на Европейски Съюз. Едната е Турция, където месото е със 100% по-скъпо спрямо предходната година. Другата е Сърбия, където месото е поскъпнало с 9%. Но в Северна Македония годишното повишаване е единствено 0,9%.

Навсякъде в Европейски Съюз, в това число и в България темповете на повишаване на месото понижават

Пикът е бил при започване на 2023 година, когато годишното повишаване на месото е било 17% в Европейски Съюз и малко над 27% в България.

Източник: 24 часа 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР