Цените тепърва ще нарастват. Близо 38% от търговците прогнозират поскъпване

...
Цените тепърва ще нарастват. Близо 38% от търговците прогнозират поскъпване
Коментари Харесай

Всеки трети търговец смята да вдигне цените

Цените занапред ще нарастват. Близо 38% от търговците предвиждат повишаване през идващите три месеци. А в строителството над 50% от мениджърите чакат растеж на цените. Това демонстрира анкета на Националния статистически институт измежду мениджърите на компании.

През март 2022 година бизнес климатът внезапно се утежнява по отношение на обстановката през февруари. Това се дължи на неподходящите промени на изискванията за правене на бизнес в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, демонстрира анкетата на Национален статистически институт. Сред аргументите за това е несигурната икономическа среда, в допълнение влошена от войната в Украйна и налаганите от Европейски Съюз наказания против Русия.

Най-рязко през март се утежнява бизнес климатът в търговията на дребно. Това се дължи на резервираните упования на търговците за положението на компаниите през идващите шест месеца. Оценките на мениджърите за размера на продажбите през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца са по-умерени.

Най-сериозната спънка, затрудняваща активността на търговците на дребно, продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочена от 70,7% от интервюираните. На назад във времето остават усложненията, свързани с конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене. Но все по-често търговците на дребно показват като проблем и неналичието на работна ръка.

Същевременно внезапно се усилват търговците на дребно, които чакат повишаване на цените през идващите три месеца. През март близо 38% от търговците предвиждат, че цените ще набъбнат. За съпоставяне през октомври предходната година единствено 22% от търговците на дребно са очаквали растеж на цените. А през зимните месеци към този момент видяхме съществено повишаване на цените, а инфлацията стигна до 10%. Последната анкета на Национален статистически институт от март демонстрира, че делът на търговците, които чакат нарастване на продажните цени през идващите месеци, са с над 70% повече по отношение на октомври.

Бизнес климатът в индустрията също се утежнява доста. Оценките на промишлените бизнесмени за актуалното положение на предприятията са резервирани, а и упованията им за идващите шест месеца се утежняват. Същевременно и прогнозите им за индустриалната интензивност през идващите три месеца са песимистични.

Основните спънки за активността на промишлените предприятия остават свързани с несигурната икономическа среда, дефицита на работна ръка и незадоволителното търсене от страната, като анкетата регистрира повишаване на отрицателното въздействие на несигурността.

Любопитно е, че вследствие на войната в Украйна се усилват предприятията, които изпитват дефицит на материали или уместно съоръжение. Но такива усложнения имат единствено към 10% от интервюираните мениджъри. Докато несигурната икономическа среда е проблем за над 60% от предприятията. Още преди войната несигурната среда беше проблем за близо 58% от промишлените предприятия. А войната единствено в допълнение покачва несигурността в бизнеса.

В съпоставяне с анкетата от предходния месец делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени в индустрията да се покачат през идващите три месеца, се усилва и доближава 29,4%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР