Цените на застраховките Гражданска отговорност и Автокаско трябва да бъдат

...
Цените на застраховките Гражданска отговорност и Автокаско трябва да бъдат
Коментари Харесай

Кога ще бъдат възнаградени изрядните шофьори?

Цените на застраховките " Гражданска отговорност " и " Автокаско " би трябвало да бъдат разнообразни за деликатните водачи и за нарушителите. За това работи междуведомствена група с присъединяване на специалисти от Гаранционния фонд и Комисията за финансов контрол. Те са избрали съветник, който да дефинира критериите, по които ще се пресмятат застраховките. Готови ли са обаче тези критерии и ще може ли водачите да се възползват от преференциалните цени от началото на идната година...

За построяването на системата бонус-малус се приказва не от години, а от десетилетия у нас. За страдание ще продължи да се приказва и през 2018 година Все още консултантите по плана не са показали критерии за образуването на системата, те имат период да го създадат доникъде на декември. Това изясни шефът на Гаранциония фонд Борислав Михайлов.

След като консултантите предложат своите критерии за понижение и или нарастване на застраховките, междуведомствената група би трябвало да ги утвърди и да ги включи в нова разпоредба, която да бъде издадена от Министерството на финансите. В този интервал се планува и време за публично разискване. Това на процедура значи, че е невероятно въвеждането на системата от Нова година и още веднъж изрядните водачи няма да бъдат подтиквани.

Според изчисленията на застрахователите, след въвеждането на системата бонус-малус, невнимателните водачи би трябвало да заплащат с до 150% по-високи застраховки, а изрядните с до 20-25 на 100 по-ниски от общоприетите. Според КАТ, измежду главните критерии би трябвало да бъде карането с превишена скорост, неспазването на пътни знаци и така нататък

Това, което на мен ми направи усещане е, че от Гаранционния фонд дават сигнали, че новата система няма да следва в действителност самите водачи, а техните коли. Тоест другият размер на застраховките ще се образува от претърпени пътни произшествия на колата и провокираните с нея. Срещу това от години стачкуват от асоциации на хора потърпевши от пътно-транспортни катастрофи.

Припомням, че системата бонус-малус има за цел да понижи вредите и самите пътни-инциденти. Тя се ползва в доста страни. Едно от изискванията за сполучливата ѝ работа е да има съгласуваност сред осведомителните системи на застрахователите, гаранционния фонд и КАТ. През предходната година Комисията за финансов контрол издаде разпоредба, която разрешава свързването на системите и то към този момент е осъществено отчасти.

Без връзка по сред си до момента застрахователите разчитаха на информация на водачите, а както знаете, никой не би желал да си признае, че провокира произшествия с невнимателното си държание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР