Цените на тока за събота на всички европейските енергийни борси

...
Цените на тока за събота на всички европейските енергийни борси
Коментари Харесай

Понижаване на средната цена на тока в Европа към 142,31 евро за мегаватчас



Цените на тока за събота на всички европейските енергийни тържища се намалиха към осреднено равнище от 142,31 евро за мегаватчас, до момента в който в България цената на електрическата енергия поевтиня с цели 20,4% до 140,09 евро за MWh. Единствено цената в Гърция остават над 200 евро за MWh.

Това демонстрират данните на платформата energylive.cloud.

Понижението е реалност след поевтиняване през последните дни на горивата. Природният газ поевтинява, откакто от през вчерашния ден беше възобновен преноса на съветски газ през газопровода " Ямал-Европа " през Полша, който преди този момент остана затворен за пет следващи дни (от предходната събота до тази сряда).

В същото време и петролът поевтинява през актуалната седмица, макар че през днешния ден (петък) петролните фючърси нараства с към и над 1%.

В сегмента " Ден напред " с доставка в събота (6 ноември) най-високи цени на електричеството бяха регистрирани в Гърция (205,75 евро за MWh), следвана от Швейцария (186,19 евро) и Италия (174,42 евро).

Най-ниски за на следващия ден са още веднъж цените на тока в Полша, като понижават с 11% до 74,67 евро за MWh, следвана от Германия (76,76 евро) и Чехия и Словакия (по 77,21 евро за мегаватчас).

В България цената на тока в сегмента " Ден напред " (за 6 ноември) се намали с 20,4% до 140,09 евро, или 273,99 лв. за мегаватчас, поевтинявайки за пети следващ ден на търговия. По този метод цените не престават да отстъпват от техния рекорден връх от 481,81 лв., доближат през предишния месец (на 19 октомври), демонстрират данните на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ).

В рамките на пазарния сегмент " в границите на деня " на БНЕБ среднопретеглената цена на тока обаче доближи в петък (5 ноември) 350,63 лв. за MWh.

От началото на годината междинната цена на електрическата енергия в нашата страна е 89,34 евро (174,73 лева) за мегаватчас, демонстрират данните на платформата energylive.cloud.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР