Цените на тока за четвъртък на почти всички европейските енергийни

...
Цените на тока за четвъртък на почти всички европейските енергийни
Коментари Харесай

Понижаване на средната цена на тока в Европа към 178,56 евро за мегаватчас



Цените на тока за четвъртък на съвсем всички европейските енергийни тържища (с изключение на тази Испания, Португалия и Унгария) се намалиха към осреднено равнище от 178,56 евро, до момента в който в България цената на електрическата енергия поевтиня с 5,6% до 183,46 евро за MWh. Единствено цента в Унгария остават над 200 евро за MWh.

Това демонстрират данните на платформата energylive.cloud.

Понижението е реалност, макар че има известно повишаване на природния газ в Европа предвид на несигурността по отношение на съветските газови доставки през идните зимни месеци. По-силното търсене на горива за отопление, по-студената прогноза за времето за идната седмица и проблемите с предлагането на съветски природен газ през газопровода " Ямал-Европа " през Полша допускат по-нататъшно повишаване на газа, считат анализатори от Refinitiv.

Потоците през Полша по газопровода " Ямал-Европа " от Русия остават в сряда реверсивни за пети следващ ден (в посока на изток, а не на запад), като няма запазен входен потенциал в Германия на граничния пункт Mallnow. Надеждите за повече доставки бяха в допълнение помрачени, откакто " Газпром " не резервира спомагателни директни мощности за идната година по време на извършените във вторник търгове.

В същото време обаче петролът поевтинява през днешната търговия с към 3 на 100.

В сегмента " Ден напред " с доставка в четвъртък (4 ноември) най-високи цени на електричеството бяха регистрирани в Унгария (201,72 евро за MWh), следвана от Гърция (195,28 евро), Швейцария (192,96 евро) и Румъния (191,4 евро).

Най-ниски за на следващия ден са още веднъж цените на тока в Полша, като понижават с 13,5% до 102,17 евро за MWh, следвана от Испания и Португалия (под 171,91 евро), Чехия и Германия (под 172,11 евро) и Нидерландия (173,12 евро за мегаватчас).

В България цената на тока в сегмента " Ден напред " (за 4 ноември) се намали с 5,6% до 183,46 евро, или 358,81 лв. за мегаватчас, поевтинявайки за четвърти следващ ден на търговия. По този метод цените не престават да отстъпват от техния рекорден връх от 481,81 лв., доближат през предишния месец (на 19 октомври), демонстрират данните на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ).

В рамките на пазарния сегмент " в границите на деня " на БНЕБ среднопретеглената цена на тока обаче доближи в сряда (3 ноември) 409,42 лв. за MWh.

От началото на годината междинната цена на електрическата енергия в нашата страна е 88,89 евро (173,85 лева) за мегаватчас, демонстрират данните на платформата energylive.cloud.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР