Цените на тока ще бъдат освободени, първо на едро от

...
Цените на тока ще бъдат освободени, първо на едро от
Коментари Харесай

Токов удар за домакинствата

Цените на тока ще бъдат освободени, първо на едро от 1 юли следващата година, а от началото на 2026 година и за семействата. Това плануват промени в закона за енергетиката, които бяха импортирани за приемане в пленарна зала, откакто първо болшинството в отрасловата парламентарна комисия ги одобри на второ четене. За да няма ценови потрес за хората, страната ще поеме част от сметката. Това ще стане с заплащане на обезщетения по скица, сходна на тази, по която сега помощи получава бизнесът за скъпия ток
Според депутата от " Българска социалистическа партия за България " и някогашен енергиен министър Драгомир Стойнев никой не знае до каква степен ще се стигне след тези промени в закона.
" Ще създадете един безпорядък, от който няма да знаем по какъв начин ще излезем ", съобщи той
Първата стъпка в така наречен либерализация на пазара планува от юли следващата година НЕК към този момент да не е публичен доставчик и престава да прави микса от електрическа енергия за семействата. КЕВР пък няма да дефинира квоти за централите, които да обезпечават този ток. Дружествата на " Електрохолд ", " Енерго-Про " и ЕВН ще купуват от борсата тока, който ще продават на семействата.
Но битовите клиенти до 1 януари 2026 година към момента ще заплащат по контролирани цени, определяни от КЕВР. А енергийните дружества ще получават обезщетения, които да покриват разликата сред пазарната цена и тази, избрана за битовите клиенти. Ако котировките на борсата са по-ниски от контролираните, крайните доставчици или търговците ще внасят разликата във фонда за енергийна сигурност.
Първоначално редакциите в закона предвиждаха тази смяна да стане още от 1 януари следващата година, само че по гледище на КЕВР беше признато да се изчака краят на регулаторния интервал, който е 30 юни.
От 1 януари 2026 година стартира да работи механизмът за обезщетения и за битовите клиенти. Ще се дефинира таван на цената, над който разликата ще се покрива от фонда за енергийна сигурност. Отпаднало е първичното условие 60% от тока за семействата да се купува от ВЕИ производители и АЕЦ " Козлодуй ". Размерът на обезщетенията за семействата се дефинира от енергийния регулатор всеки месец, който ще следи на какви цени сдруженията купуват тока на борсата. Дори те да пазарят електрическата енергия за семействата по двустранни контракти, изчисленията на компенсацията се вършат на база на цената на борсата на платформата " Ден напред ".
Парите за изплащането на обезщетенията би трябвало да дойдат от вноските, които вършат производителите във фонда за енергийна сигурност. КЕВР следи за приходите там и при нужда може да дефинира спомагателни вноски. Отпадна обаче концепцията за таван на облагите на производителите на ток, над който парите да отиват във фонда. Неофициално се разяснява, че въпреки всичко таван на облагите може да има, тъй като цената на микса на НЕК за бита в този момент е 115 лева за мегаватчас при средногодишна на борсата от 250 лева Това значи, че без заплащане на обезщетения на енергото токът за семействата ще нарастне двойно още от 1 юли следващата година. В същото време за покриването на разликата до пазарните цени ще са нужни към 1,4 милиарда лева на година, сочат калкулации на КЕВР.

Българска социалистическа партия няма да поддържа тази промяна

По време на разискванията в пленарна зала Драгомир Стойнев изиска уточнения по законопроекта от министъра на енергетиката Румен Радев. Той попита кое постанова сходен закопроект да баде признат в този момент. По думите му това е тежка промяна. " Трябва да се изясни какви са плюсовете и минусите. Ще бъде ли по-ниска цената на тока, другояче защо го вършим. Нищо не постанова сходна неотложност. Най-нормалното е министърът да изясни, само че той не го направи в комисия, не желае и в пленарната зала ", съобщи Стойнев.
" Ние считаме че тази промяна не е добра, не е доогледана, няма точни планове, нито сюжет какво ще се случи. Ние от " Българска социалистическа партия за България " няма да подкрепим тази промяна ", съобщи Стойнев. По неговите думи излиза, че едни 750 милиона са по-важни от това какво ще се случи на енергийния пазар. Всичко това приказва за една аматьорщина, разяснява той.
По думите на Стойнев отпадането на публичния снабдител е неточност. " За две години единствените снабдители ще бъдат елдружествата. Каква конкуренция? Естествено, че цените ще скочат. Знаем какво се случи с компаниите. Ще има напрежение. Излиза, че задачата е този закон да бъде признат, с цел да си върже Асен Василев бюджета. Този закон няма да докара до нищо положително ", заключи Стойнев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР