Цените на суровия нефт като цяло вървят надолу заради изключително

...
Цените на суровия нефт като цяло вървят надолу заради изключително
Коментари Харесай

Aвстрийска или азербайджанска компания купува рафинерията на „Лукойл“, прогнозира експерт

„ Цените на суровия петрол като цяло вървят надолу поради извънредно нападателната политика на Щатите за намеса на пазара. Макар и със закъснение, цените на горивата вървят надолу и в България. “

Това съобщи в студиото на Euronews PrimeTime икономическият специалист Евгений Кънев.

Има доста огромни български играчи , които допреди няколко месеца бяха главен експортьор на горива за Украйна, само че попаднаха в техен черен лист, което промени извънредно доста обстановката на българския пазар. Тези играчи имат доста мощно политическо посланичество в Народното събрание и това докара до напън върху „ Лукойл “ за по-бърза смяна на дерогацията “, добави той.
Когато съветският нефт спре да се внася от март месец, можем да чакаме всевъзможен ажиотаж с артикули от страните в Черноморския басейн, още повече, че самата Русия е оповестила, че създава с 20% повече дизел, тъй че нищо чудно да стартираме да го получаваме през Турция.
Евгений Кънев, стопански специалист

Руските горива могат да бъдат открити на равнище недопечен нефт, само че не могат да бъдат открити на равнище артикул от нефт, защото там към този момент се губи нишката на произхода. Може да се смесва с различен нефт и не може да докажете, че един дизел е създаден единствено от съветски нефт, това не е толкоз обикновено “, акцентира икономическият специалист.

„ Затова нищо чудно да станем очевидци на импорт на съветски горива под формата на турски бранд в идващите месеци “, добави Кънев.

Тези наказания против Русия не работят толкоз добре . Те може би работят във връзка с това, че цената е по-ниска поради тавана, само че като количества няма спад. Постъпленията са по-малки, тъй като преди можеше да се продава петролът на пазарна цена, а в този момент не може. Но продуктите от съветски нефт могат да се продават на пазарна цена . Затова беше толкоз скъпа за Русия рафинерията на „ Лукойл “ и продължава да е “, изясни той.

Според него „ Лукойл “ няма да продаде рафинерията на компания от страна, която е вражеска на Русия.
Много евентуално е рафинерията да бъде продадена на австрийска компания или на SOCAR, която е нефтената компания на Азербайджан.
Евгений Кънев, стопански специалист

„ Има решение, че Народното събрание би трябвало да утвърди купувача . Единственият метод да съвпаднат ползите на ЛУКОЙЛ и решението на Народното събрание е в случай че българските играчи на пазара също са щастливи с новия притежател “, разяснява той.

Кънев предизвести за вероятни разтърсвания на пазара , в случай че страната и „ Лукойл “ не се схванат за новия притежател на рафинерията.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР