Цените на природния газ в Европа продължават да намаляват в

...
Цените на природния газ в Европа продължават да намаляват в
Коментари Харесай

Газовият тренд продължава надолу, ЕС с план за задължителни запаси от есента

Цените на природния газ в Европа не престават да понижават в петък за трета поредна седмица, въпреки и с по-слаб ритъм, само че макар тези позитивни трендове Евросъюзът счита да усили стратегическите си газови ресурси, с цел да е по-добре квалифициран за идната зима след конфликта този отоплителен сезон с тежката ценова рецесия.

Според представена от организация Блумбърг чернова на проектодокумент през март ще бъде показано условие към страните членки на Европейски Съюз да имат минимални равнища на газови ресурси до 30 септември всяка година.

Ще е планувано и оказване на помощ на страни от Европейски Съюз и оператори за взаимна покупка на газ за осъществяване на минималните ресурси. Мерките са поради растежа сред 3 и 5 пъти на цените на природния газ в разнообразни страни на Европейски Съюз от началото на рецесията в края на предишното лято. През септември цените стигнаха 1000 $ з 1000 куб.м, а през декември се извисиха над 2 хиляди $. Последва спад, само че нагнетяването на напрежението сред Украйна и Русия и повишението на несигурността на запада в доставките на " Газпром " още веднъж ги подвигна. В петък цената намала с 3 % до 73 евро за мегаватчас във фючърсната търгоивя на нидерландския газов хъб TTF.

За това способства информацията, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и съветският външен министър Сергей Лавров възнамеряват да проведат диалози през идната седмица в опит за намиране на решение на украинската рецесия по дипломатически път.

Междувременно Европа продължава да внася съществени количества на полутечен природен газ, откакто през януари бяха импортирани рекордните 11.7 млн. метрични тона такава суровина. половината от тях бяха обезпечени от Съединени американски щати.

През февруари продължава този стабилен импорт, като до момента бяха импортирани 6,9 млн. метрични тона полутечен природен газ.

В същото време европейските равнища в газовите складове спаднаха по-малко от опасенията след релативно мека зима и невиждани доставки на полутечен природен газ, само че тяхното попълване през лятото може да се окаже предизвикателство. Зимният газов сезон продължава от октомври до март, а летният газов сезон стартира през април. Обикновено през летния сезон цените и търсенето на газ на едро са по-ниски и повече газ отива за предпазване.

Големият въпрос, който остава да виси над пазара, е дали Европа – и основно Германия и Холандия – са в положение да възстановят запасите от природен газ преди началото на идната зима. С несигурността във връзка с износа на газ от Русия за Европа заради рисковете от съветска инвазия в Украйна и с търгувани цени на синьото гориво, които към момента са 3-4 пъти по-високи от дълготрайните междинни равнища, Европа евентуално ще продължава да купува полутечен газ през лятото и през идната зима.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР