Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък,

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък,
Коментари Харесай

Цените на петрола търсят посока на фона на понижените прогнози за търсенето

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в четвъртък, следвайки спад в миналата сесия на фона на прогнозата за отслабващо световното търсене, съобщи Ройтерс.

Към 9:10 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,09 $, или 0,10%, до 92,54 $ за барел. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се намали с 0,04 $, или 0,05%, до 87,23 $ за барел.

Както ОПЕК, по този начин и Министерството на енергетиката на Съединени американски щати понижиха прогнозите си за търсенето на нефт, откакто растежът на броя на инфектирани с COVID-19 в Китай провокира нови опасения за търсенето в страната, която е най-големият вносител на недопечен нефт в света.

„ Тази седмица още веднъж сложи рисковете за напредък в светлината на прожекторите, като първичният възторг по отношение на съкращенията на производството на ОПЕК+ се оказа временен и се вижда, че облагите изчезват “, сподели Джун Ронг Йеп, пазарен пълководец в IG.

„ Въпреки че съкращенията на производството на ОПЕК+ може да обезпечат до долна граница за цените на петрола, растежът може да наподобява стеснен, защото икономическите условия крият рисковете от по-нататъшно закъснение като компромис с по-нататъшното стягане на паричната политика на Фед “, добави Йеп.

Миналата седмица Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружниците, водени от Русия, носещи общото наименование ОПЕК+, реализира съглашение за понижаване на производството на нефт с към 2 милиона барела дневно. В сряда обаче ОПЕК намали прогнозата си за търсенето на нефт през тази година. Сега организацията чака търсенето да нарасне с 2,64 млн. барела дневно, което е с 480 хиляди барела по-малко от миналата прогноза.

„ Нарастващите страхове при търсенето и засилващите се проблеми с предлагането евентуално ще поддържат цените на суровините нестабилни “, споделиха анализатори на ANZ Research.

„ Няма никакво облекчение и от Китай, защото управляващите ускоряват ограниченията за блокиране на фона на възходящите случаи в Шанхай “, прибавят анализаторите.

Министерството на енергетиката на Съединени американски щати намали упованията си както за производството, по този начин и за търсенето в Съединените щати и в международен мащаб. Сега ведомството предвижда едвам 0,9% нарастване на потреблението в Съединени американски щати през 2023 година, до момента в който миналата прогноза бе за растеж от 1,87%.

В международен мащаб отделът чака потреблението да се усили единствено с 1,5% по отношение на предходна прогноза за растеж от 2%.

Влошаването на търсенето на недопечен нефт способства за увеличението на запасите. Запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати са се нараснали с към 7,1 млн. барела за седмицата, завършила на 7 октомври, съгласно пазарни източници, цитиращи данни на API.

Енергийният пазар е под напън и от щатския $, който се увеличи по отношение на редица валути.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР