Цените на петрола се повишиха в петък, но въпреки това

...
Цените на петрола се повишиха в петък, но въпреки това
Коментари Харесай

Светът е в шах заради това, което се случва с петрола

Цените на петрола се покачиха в петък, само че все пак се насочват към третата си поредна седмична загуба, защото съкращаването на производството не съумя да овладее удареното търсенето поради пандемията, предават международните организации.

Европейският нефт вид Брент нарастна с 1.83% към 17:00 ч. българско време, като в границите на сесията растежът доближи над 4%. Лекият американски недопечен нефт (WTI) нарастна с 4.85% до 17.29 $ за барел. В четвъртък и двата бенчмарка регистрираха растеж със надлежно 5% и 20%.

Цените на петрола са напът към своята осма седмична загуба за последните девет седмици, като вид Брент изгуби почти 22%, а WTI - към 6%. В понеделник майските фючърси на американския петрол доближиха невижданата негативна територия от -37 $ за барел, до момента в който вид Брент падна до най-ниското си равнище от две десетилетия насам.

Continental Resources Inc, най-големият производител на нефт в Северна Дакота, спря по-голямата част от производството си в Съединени американски щати и уведоми някои клиенти, че няма да доставя недопечен артикул, оповестява Reuters, цитирайки осведомени с въпроса. Редица други американски компании пък са застрашени от банкрути.

Съгласно съглашение, контрактувано сред Организацията на страните експортьори на нефт (ОПЕК) и други производители, в това число Русия и Азербайджан, от май следва стесняване на добива на „ черно злато “ с 9.7 млн. барела дневно. Щетите от наводнението на петролния пазар са толкоз огромни, че Кувейт не изчака договорката да влезе в действие от 1 май и още в четвъртък разгласи, че стартира да понижава доставките си на нефт.

Тъй като международните складове на нефт се запълва бързо, а търсенето понижава с към 30%, тези спирания към този момент се оказват прекомерно незначителни, с цел да балансират пазара.

В Китай, където коронавирусната зараза стартира в края на предходната година, анализаторите обявиха, че продажбите на гориво би трябвало да набъбнат през второто тримесечие, защото Пекин облекчава ограничаващите ограничения, които имаха за цел да овладеят болестта.

Подкрепа за повишаването на петрола през последните дни оказва възобновеното напрежение сред Съединени американски щати и Иран в Персийския залив. Междувременно законодателите на Съединени американски щати утвърдиха законопроект за близо 500 милиарда $, които да бъдат предоставени като поддръжка на дребния бизнес и лечебните заведения. Пакетът усилва разноските на Съединени американски щати за битка с рецесията до близо 3 трлн. $.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР