Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник,

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник,
Коментари Харесай

Петролът започна седмицата със спад преди преговорите за иранската ядрена сделка

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия в понеделник, откакто вложителите насочиха вниманието си към тазседмичните договаряния сред Иран и международните сили за възкръсване на нуклеарната договорка, което може да докара до нарастване на доставките на нефт на пазара, съобщи Ройтерс.

Към 8:50 часа българско време цената на сорта брент се намали с 0,36 $, или 0,50%, до 71,53 $ за барел. Американският лек недопечен нефт WTI поевтиня с 0,27 $, или 0,39%, до 69,35 $ за барел.

И двата сорта нарастнаха доста през последните две седмици на фона на възобновяване на търсенето на гориво в Съединени американски щати и Европа, откакто държавните управления разхлабиха или отстраниха ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19 преди летния сезон на пътуванията.

Анализаторите считат, че търсенето на нефт ще надмине предлагането през втората половина на 2021 година макар последователното стесняване на съкращенията на доставките от Организацията на страните експортьорки на нефт и на техните съдружници, отпред с Русия, известни като групата ОПЕК+. Данните на ОПЕК+ демонстрират, че до края на годината търсенето на нефт ще доближи 99,8 млн. барела дневно при предложение в размер на 97,5 млн. барела дневно.

 „ Основното терзание е връщането на иранския нефт на пазара, само че аз не мисля че ще има договорка преди президентските избори в страната “, разяснява Автар Санду, старши управител за стоковия пазар във Phillip Futures в Сингапур.

Иран и международните сили ще започват пети кръг на договаряния на 10 юни във Виена, по време на който Вашингтон може да разгласи унищожаване на икономическите наказания против износа на ирански нефт.

Макар че представител на Европейския съюз, координиращ договарянията, изрази мнение, че договорка може да бъде реализирана още тази седмица, други висши дипломати обявиха, че най-трудното занапред следва.

Според анализаторите Иран може да усили производството си 500 000 до 1 милион барела дневно, откакто глобите бъдат анулирани. На 18 юни в страната ще се проведат президентски избори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР