Цените на петрола продължават да се повишават във вторник сутринта,

...
Цените на петрола продължават да се повишават във вторник сутринта,
Коментари Харесай

Цената на петрола Brent отново стигна $80 за барел

Цените на петрола не престават да се покачват във вторник сутринта, откакто приключиха и миналата комерсиална сесия с повишаване.

Към 9:10 часа българско време цената на февруарските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures е 79,96 $ за барел, което е с 0,16 $ по-високо от тази при затваряне на миналата сесия. В хода на търговията в понеделник цената на тези контракти се повиши с $0,76 до $79,8 за барел.

Цената на януарските фючърсите за американския пример WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия миг се увеличи с $0,22, до $75,51 за барел. До края на предходната сесия тези договори нарастнаха с $1,09 до $74,29 за барел.

Вчера петролният пазар беше подсилен от очакванията на търговците за бързо възобновяване на потреблението на енергийни запаси в Китай. По време на годишната Централна икономическа работна конференция китайските управляващи оповестиха желанието си да се съсредоточат върху стимулирането на икономическия напредък през 2023 година. Властите в Пекин дават обещание да подхващат стъпки, с цел да подкрепи увеличението на вътрешното търсене, трансформирайки го в приоритет за идната година, заяви организация Синхуа.

Положителна реакция за цената на петрола провокираха и известията за решението на Съединени американски щати да стартират да попълнят стратегическия петролен запас (SPR).

На собствен ред, възпиращ фактор за пазара към момента е загрижеността на търговците за положението на международната стопанска система, откакто централните банки по света предходната седмица оповестиха ново нарастване на лихвените проценти и обявиха, че имат намерение да затегнат в допълнение паричната политика за битка с високата инфлация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР