Цените на петрола нараснаха с около 1% в петък, като

...
Цените на петрола нараснаха с около 1% в петък, като
Коментари Харесай

Цените на етрола с рекорден скок! Чака ли не нова криза със скъпи горива?

Цените на петрола набъбнаха с към 1% в петък, като означиха най-големия си тримесечен растеж от 10 години, откакто американските наказания против Иран и Венецуела, както и намаляването на доставките от ОПЕК засенчиха терзанията за закъснение на международната стопанска система, оповестява Ройтерс.

Фючърсите за май върху интернационалния бенчмарк Брент, които изтекоха в петък, прибавиха 57 цента към цената си, или 0,84%, и доближиха 68,39 $ за барел. Така растежът за първото тримесечие доближи 27%. По-активните юнски договори нарастнаха с 48 цента до 67,58 $ за барел.

Фючърсите върху американския лек недопечен нефт (WTI) прибавиха 84 цента, или 1,42%, и доближиха 60,14 $ за барел, като означиха покачване от 32% за интервала януари-март.

Повишението за тримесечието и при двата бенчмарка е най-голямото от второто тримесечие на 2009 година, когато те прибавиха по към 40% към цената си.

Американските наказания против Иран и Венецуела покачиха цените тази година. Вашингтон желае да види, че Малайзия, Сингапур и други страни осъзнават изцяло противозаконните ирански петролни доставки и тактиките, които употребява Иран, с цел да избегне глобите, заяви формален американски представител в петък.

Заместник-министърката на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Сигал Манделкер сподели пред кореспонденти в Сингапур, че Съединени американски щати са оказали спомагателен " мощен напън “ върху Иран тази седмица.

В същото време Съединени американски щати инструктираха комерсиалните къщи и рафинерии да понижат още повече покупко-продажбите с Венецуела под опасността от наказания, оповестиха трима осведомени източници.

Друг фактор, който поддържа цените тази година, е договорката сред ОПЕК и съдружници като Русия за понижаване на добива с към 1,2 млн. барела на ден, която публично влезе в действие през януари.

Страните-производителки ще проведат среща през юни, само че към този момент се появяват някои пукнатини. Лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия не съумява да убеди Русия да продължава да се придържа към съглашението, а Москва може да се съгласи единствено на тримесечно удължение, разкриха тримата осведомени източници.

Пазарът е подсилен и от забавянето на растежа на добива в Съединени американски щати, където той е неизменен от средата на февруари. Американското държавно управление заяви в петък, че локалният рандеман в е намалял през януари до 11,87 млн. барела на ден.

Тази седмица американските енергийни компании понижиха броя на петролните платформи, които оперират на най-ниското си равнище от близо една година. Това беше най-голямото понижаване на броя на платформите за тримесечие от три години насам.

Фючърсите са под напън поради терзанията, че забавянето на международната стопанска система може да се отрази на търсенето на сила.

Потребителските разноски в Съединени американски щати означиха по-слаб растеж от предстоящото през януари, а приходите се покачиха непретенциозно през февруари.

Освен това три от водещите следени от страната китайски банки означиха най-слабия си растеж на облагата за тримесечие от над две години.

Въпреки това Barclays предвижда, че цените " евентуално ще се покачат още повече през второто тримесечие и ще доближат приблизително 73 $ за барел за Брент и 65 $ за барел за WTI, както и приблизително 70 $ за годината “.

Икономисти и анализатори предвидиха в месечното допитване на Ройтерс, че междинната цена на Брент ще доближи 67,12 $ за барел през 2019 година, с към 1% повече по отношение на предходното допитване, когато плануваната цена беше 66,44 $ за барел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР