Цените на петрола на световните пазари се повишиха с над

...
Цените на петрола на световните пазари се повишиха с над
Коментари Харесай

Войната в Близкия изток предизвиква опасения за доставките на петрол

Цените на петрола на международните пазари се покачиха с над 4 % вследствие на изненадващите набези на ислямисткото придвижване " Хамас " през уикенда. Войната в сензитивния и богат на изкопаеми горива район провокира терзания за обезпечаването на доставките.



Неспокойни и несигурни - такива са главните показатели на европейските тържища в първия ден от седмицата след уикенда, в който още един спор прерасна във война. За броени часове цената на петрола вид " Брент " се увеличи с към два и половина $ за барел и приближи 87 $. Финансовите прогнози в най-голямата европейска стопанска система, Германия, будят още опасения:

" Голямата заплаха е обвързвана с рисковия сюжет, в който Иран може да затвори Ормузкия пролив. Това, несъмнено, би провокирало трагично повишаване на цените на петрола ", сподели Роберт Халвер, финансов анализатор.

Израел и палестинските територии не са производители на нефт, само че районът на Близкия изток обезпечава близо една трета от международните доставки. Ормузкият пролив е единственият морски път за експорт на петрол и природен газ от зоната на Персийския залив за международния пазар. А името на Иран се загатва все по-често като значим детайл от взривоопасната примес, която би нараснала мащабите на близкоизточния спор.



" Светът няма потребност от нов спор, изключително от спор в Близкия изток. Прекалено доста са заинтригуваните страни и в случай че се стигне до крайности, няма да има по какъв начин да се резервира мира в региона. И дано не забравяме, че покачването на цените на петрола ще провокира рекордно повишение на инфлацията ", разяснява Роберт Халвер, финансов анализатор.

При съветската инвазия в Украйна през 2022 международните цени на петрола скочиха до 120 $ за барел, преди да паднат под 70 $ през май тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР