Цените на основни стоки ще бъдат по-евтини за Коледа в

...
Цените на основни стоки ще бъдат по-евтини за Коледа в
Коментари Харесай

Цените на основни стоки ще бъдат по-евтини за Коледа в сравнение с 2022 г.

Цените на съществени артикули ще бъдат по-евтини за Коледа спрямо 2022 година Това предвижда Владимир Иванов, ръководител на комисията по стокови тържища и борси пред Нова телевизия.

2022 година предложи много съществени пазарни катаклизми. Тогава имахме безспорна неизясненост с цени на запаси, логистиката, трайно открит прогресивен тренд в посока нагоре на цените на съвсем цялата гама храни. Сравнено с тогава, тъкмо като предходната година двете криви се събраха. От пиковите стойности от март тази година досега имаме низходящ тренд - кривата е съвсем равна, с лек надолнище надолу. И чакам декември да слезе още надолу, тъй като не се случва нищо изключително, изясни Иванов.

В момента олиото и маслото са по-евтини, млечните са на ниво от предходната година. Пилешкото месо бележи растеж с 10%, свинското е на нивото от предходната година. Интересното е, че захарта също, въпреки че на интернационалния пазар има повишаване. Пазарът на зърно се раздвижи, сподели Иванов. Нищо обезпокоително не се вижда на световния или европейския пазар, че да чакаме стресови положения. Ще следим наклонност на постоянна устойчива пазарна регулация, изясни той.

Той разяснява и концепцията на страната да има по-евтини 7 продуктови групи и прикани хората да пазарят осведомено.

Мярката е направена по този начин, че да има артикули от цялата гама нужни продуктови групи - протеин, витамини и така нататък Вътре са варива, зеленчуци, млечни, месни артикули, без да има заместващи артикули. тъй като концепцията е за положително качество.

Идеята е да се даде информация за най-хубавата цена - най-ниската цена за съответната продуктова група в съответния обект. Целим първо да се сътвори по-добра конкурентна среща, да се даде повече информация хората да подобрят своята потребителска кошница.

Предварително може да се намерят цените и в интернет. Не е наложително да се посети единствено един обект. Идеята е потребителят да има повече информация. Ще се включат и по-малки обекти с по 1-2 продукта като хлебарници да вземем за пример.

Разликата от до момента с намесата на страната е доверието и репутационния риск за комерсиалните вериги, с цел да няма неприятни търговски практики и изкривявания. Идеята е да се влезе в транспарантно и изчистено взаимоотношение. Репутационния риск е доста по-опасен от всяка груба държавна интервенция, изясни Иванов. Ще бъдат обозначени най-ниските цени.

Най-голямата цел е да мотивираме жителя да бъде добре осведомен и когато тръгне да пазари, да може да упражни напън. Пазарът е най-хубавия регулатор и това е вярна постъпка в посока възстановяване комерсиалните практики, добави той.

Към момента са се присъединили 7-8 огромни магазина, само че ползата е доста огромен и ще има доста субекти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР