Цените на общинските жилища, които наемателите им искат да купят,

...
Цените на общинските жилища, които наемателите им искат да купят,
Коментари Харесай

Цените на общинските жилища в София скачат здраво

Цените на общинските жилища, които наемателите им желаят да купят, ще бъдат обновени, а получените от продажбата средства ще се употребяват за ремонт и облагородяване на обществената и техническа инфраструктура в съответните региони.

Докладът за изменение и допълнение в Наредбата за цените при покупко-продажби с недвижими парцели на Столичната община към този момент е импортиран в СОС от общински съветници от другите политически групи.

Общинските препоръки по закон могат да дефинират цената на жилищата, без значение от пазарните равнища, само че с изискване тя да не е по-ниска от данъчната им оценка. Общинските жилища постоянно се продават на цени под пазарните, само че сега тази разлика е фрапантна. При последната смяна на Наредбата за цените на общинските парцели през 2013 година базовата стойност на кв. м повърхност общинско жилище е избрана на 680 лв. за монолитно строителство и 485 лв. за панелно.

В годините по-късно пазарът на недвижими парцели в София означи забележителен растеж освен като размер покупко-продажби, а и като цена на квадратен метър. По данни на Национален статистически институт, към третото тримесечие на 2021 година показателят на оскъпяване на жилищата в столицата е 73,9% по отношение на 2015 година Данните се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища, закупени от семействата.

Предлаганите в отчета за общинските парцели цени на кв. метър застроена повърхност са съобразени с този % на оскъпяване, само че още веднъж резервират своя преференциален темперамент.

С актуализацията на цените на общинските парцели ще бъде преодоляна фрапантната разлика с пазарните равнища, упорстват общинарите и дават два образеца:

В момента оценката на общински апартамент в жк " Младост " 3 с повърхност 47,94 кв. м, панелно строителство е 25 677 лева, а след корекцията цената ще стане 44 687 лева (843,42 лева на кв. м).

Жилище в кв. " Овча купел ", с повърхност 75,63 кв. м, ЕПК, досега е оценено на 80 480 лева, а след използване на показателя на оскъпяване същият апартамент към този момент ще е с цена 139 517 лева (1182,52 лева на кв. м.).

Освен типа строителство, за установяване цената на всеки парцел имат значение зоната, в която се намира, ревюто, етажът, съществуването на складови пространства и други преимущества или дефекти на жилището, допълват вносителите на измененията.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР