Цените на някои основни хранителни продукти като хляба и млякото

...
Цените на някои основни хранителни продукти като хляба и млякото
Коментари Харесай

Храните поскъпват, заплатите намаляват

Цените на някои съществени хранителни артикули като хляба и млякото се повишават поради повишаването на тока на свободния пазар. Вдигат се и цените в заведенията, демонстрира инспекция на вестник " Телеграф ". В същото време в редица индустриални браншове заплатите са по-ниски или резервират равнищата си отпреди повишаването. Най-драстичен е образецът с служащите в текстилния отрасъл, където са едни от най-ниските заплати.

Работодателите не са склонни да усилват възнагражденията, защото разноските за електрическа енергия скачат двойно и тройно. 20-30% би трябвало да се усилят цените на млечните артикули, съобщи Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Заради договорите с комерсиалните вериги и магазините, които са със период към година, това нарастване на разноските за ток, а и освен, ще докара до утежняване на качеството на продуктите.

" Причината е, че договорите са сключвани по едни цени и надлежно производителите би трябвало да се съобразят с тях. Това ще рефлектира върху качеството и употребяваните първични материали ", уточни Зоров. Например ще се влага повече вода в сиренето, а и не се единствено. Очаква се производителите да преработят рецептурите, като употребяват по-евтини първични материали, с цел да компенсират възходящите разноски за сила и горива. Цената на млякото също се покачва поради скока на цените на фуражите, изяснява Зоров. На европейските пазари кг прясно мляко към този момент коства 42 цента.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Животът нараства пети месец подред, демонстрира националната ни с...

Скъпият ток удря и по цената на хляба. В Добрич да вземем за пример, където е Житницата на България, тестените произведения са поскъпнали с сред 10 и 30 ст. Увеличават се и цените на закуските с повече от 10 ст. Подобен растеж се следи и в други градове у нас.

В заведенията също се чака нарастване на цените, предвижда ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той разяснява, че през последния месец цените на доставчиците са скочили с 11 на 100. " Ако цената на тока не се промени през идващия месец, това неизбежно ще докара до повишаване на артикули и услуги, и то освен в нашия отрасъл, а на всички места ", споделя Алибегов. В огромните търговски вериги храните и стоките към този момент са с сред 15 и 20 на 100 по-високи по отношение на предходния месец. Експерти предвиждат, че високите цени на ел. силата ще доведат също до нарастване на цените на месните артикули, както и на зеленчуците, които към този момент се отглеждат главно в оранжерии.

Доста отрицателно се отразяват по-високите цени на електрическата енергия и на компаниите от текстилния отрасъл. Сметките за ток са с към 70% и нагоре по-високи за юли. " Очакваме още по-високи за август ", споделя Йордан Беловодски от Българската асоциация на текстил, облекло и кожи.

Браншът е един от най-пострадалите от Коронавирус рецесията, макар че не беше затварян със заповед от страната. Причината е, че е съвсем 100% експортно насочен, а главните ни пазари са Италия, Германия и Франция, страни, които пострадаха съществено от рецесията и там имаше цялостен локдаун. " Поръчките понижиха фрапантно, а там, където имаше, те бяха занижени и цените им бяха понижени ", изяснява Беловодски.

Дружествата ВиК са в сериозна обстановка поради непредвидимо високите цени на тока. Секторът използва 600 Мвт мощ, което е 1,5% от вътрешното ползване на електрическа сила в страната. Между 10 и 40% са разноските на ток за рандеман на вода, оповестиха от държавния ВиК холдинг.

Подобна е обстановката и в хотелиерството. " Разходите за еленергия са скочили 3 пъти по отношение на предходната година ", разяснява Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. " Няма по какъв начин да повишим цените, защото конкуренцията в нашия отрасъл е доста огромна и даже сами си вършим дъмпинг ", споделя Налбантов. " Очакваме сметките за август и в случай че разходът надвиши приходите, непосредствено затваряме, даже да има туристи ", предизвестява той. От сектора приготвят и всеобщи митинги поради скъпия ток, като се чака датата да бъде конкретизирана до дни.

Създават се предпоставки бизнесът да резервира по-квалифицираните чиновници - вероятно с увеличена заплата, и освобождение на останалите, както и да свива разноските за вложения, с цел да компенсира повишената прехрана.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР