Цените на набор от потребителски стоки в Турция са преразгледани,

...
Цените на набор от потребителски стоки в Турция са преразгледани,
Коментари Харесай

Бизнес под натиск: търговците на дребно замразяват цените в Турция

Цените на набор от потребителски артикули в Турция са преразгледани, замразени или смъкнати надолу, написа Daily Sabah. Това се случва, откакто огромните търговци на дребно оповестиха вълна от начинания за отстъпки и заледяване на цените в опит да оказват помощ за усмиряване на упоритата инфлация. Според западни специалисти, главната причина за тези дейности е напън от страна на управляващите.

И тази необикновена мярка от страна на локалните търговци и производители в действителност идва след редица срещи и позвънявания от страна на държавни чиновници, които приканиха бизнеса да направи повече, с цел да ограничи внезапно възходящите потребителски цени, които се намалиха през последните два месеца, откакто доближиха 24-годишен връх през октомври предходната година.

Големи турски вериги супермаркети, като Migros, Şok Marketler, A101 Yeni Mağazacılık и Happy Center, оповестиха, че ще замразят цените на голям брой артикули

Регионалният управител на Happy Center Истанбул - Йозджан Кая, разяснява пред Daily Sabah, че търговците са се съобразили с апелите на управляващите и са пуснали огромни отстъпки още на 11 януари, добавяйки, че посредством още понижение и заледяване на цени ще дават цялостна поддръжка на турските семейства. Happy Center публично разгласи, че ще фиксира цените на доста артикули и ще направи отстъпки до 20% на редица хранителни и други артикули.
 Централната банка на Турция е най-големият покупател на злато през 2022-а
Централната банка на Турция е най-големият покупател на злато през 2022-а

Китайската централна банка усили запасите с 32 т злато през ноември

" Внимателно избрахме най-необходимите артикули, които са най-важни за хората, когато става въпрос за продуктови отстъпки. Ще продължим работата си по понижаване и фиксиране на цените до края на януари ", съобщи Кая пред Anadolu Agency (AA).

Правителството в Турция предизвести водещи вериги за хранителни артикули да " бъда деликатни ", след докладваната неотдавна нова вълна от покачвания на цените. Това стана малко, откакто страната разгласи нарастване на минималната заплата за 2023 година.

Турският министър на финансите Нуреддин Небати прикани търговците на дребно да работят в посока понижаване на цените, като акцентира, че " експлоататорското ценообразуване няма да бъде признато " и изиска от пазарите да не покачват или фиксират цените за избран интервал от време.

Небати, дружно с министърът на търговията Мехмет Муш, неотдавна се срещнаха поотделно с висши ръководители на водещи търговци на дребно. Муш предизвести, че държавното управление в никакъв случай няма да разреши незаслужено нарастване на цените, целящо да наруши реда и действието на пазара.
 Alibaba влага над $1 милиард в Турция и това е единствено началото на китайската агресия към Европа и Близкия изток
Alibaba влага над $1 милиард в Турция и това е единствено началото на китайската агресия към Европа и Близкия изток

Страната се трансформира в база на китайския колос

На този декор известната локална верига Şok разгласи, че ще замрази цените на към 1000 съществени потребителски артикули - от ориз, тестени произведения, варива, брашно, чай, кафе, захар и олио - до доста зеленчуци. И това ще е в действие през целия януари. Migros от своя страна разгласи, че фиксира цените на 419 свои артикули с отстъпки за повече от 3000 продукта. Освен това, веригата замрази цените на доста съществени артикули, като олио, брашно, чай, захар, бобови растения и перилни препарати.

Собственикът на една от най-големите мрежи от магазини в цяла Турция - A101, сподели, че ще замрази цените на 2023 съществени артикули през януари. По същия метод CarrefourSA разгласи, че прави отстъпки сред 20% и 40% за цените на 20 000 хранителни и неядливи продукта за този месец.

Инфлация и възнаграждение

Индексът на потребителските цени в Турция се забави с най-стръмния си ритъм от повече от четвърт век през декември 2022 година. Годишната инфлация падна внезапно до 64,27% през декември, от 84,39%, регистрирани през ноември 2022-а. Спадът се дължеше основно на по този начин наречения удобен базов резултат и беше втори следващ, откакто инфлацията доближи 24-годишен връх от 85,5% през октомври.

Правителството разгласи 55% нарастване на формалната минимална заплата за 2023 година. Властите утроиха минималната заплата през последната година, покачиха държавните заплати и усилиха пенсиите за милиони, с цел да облекчат натиска върху семействата, произлизащ най-много от растящата инфлация.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи и мярка, която ще разреши на над 2 милиона жители да се пенсионират по-рано. Той сподели, че минималната заплата може да бъде увеличавана още веднъж през цялата година, в случай че е належащо.
 Обявиха какъв брой е инфлацията в Турция за 2022 година, най-вече са поскъпнали парцелите
Обявиха какъв брой е инфлацията в Турция за 2022 година, най-вече са поскъпнали парцелите

Кои съществени артикули са поскъпнали минимум през предходната година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР