Цените на маслодайния слънчоглед са скочили с близо 70% от

...
Цените на маслодайния слънчоглед са скочили с близо 70% от
Коментари Харесай

Цените на маслодайния слънчоглед са скочили със 70%, а бутилка олио реално струва 6 лв.

Цените на маслодайния слънчоглед са скочили с близо 70% от началото на войната в Украйна. Това е повода бутилка олио сега да коства на производителите 6 лева, изясни Доника Иванова, маркетинг управител в една от най-големите рафинерии, основана в Стара Загора. Тя е безапелационна, че не може да се приказва за далавера с цените.
Към момента производството на бутилка олио коства на фабриката тъкмо шест лв., без каквато и да е било облага. Причината е внезапния скок в цените на първични материали и консумативи след експлоадирането на войната в Украйна.

„ Цената на маслодайния слънчоглед се е повишила с към 70% единствено от началото на спора. Февруари е била 1,15 лева на кг, а сега е 2 лева цена от производител. Повишение в международен мащаб има и на цената на олиото - също е с 60 до 70% по-висока от началото на военните дейности в Украйна “, изяснява Доника Иванова.

Тя изяснява, че за производството на 1 кг олио са нужни 2,5 кг слънчоглед, по този начин единствено за суровина цената е 5 лева

Скъпият газ и ток също се отразяват на цените на олиото.

„ Като прибавим нарасналите цени на природен газ в пъти, нараснали цени на консумативи в 50-60% - това води до цена 6 лева без облага “, пресмята Иванова. Тя добави, че предприятието не се е и запасявало със слънчоглед и олио.

„ Не можем да влияем върху цената на слънчогледа, ние не сме производители. А междинната цена на електрическата силата през март на борсата е 650 лева за мегават час. Това е пет пъти по-висока цена от предходната година. Получава се отплата от страната в размер към 140 лева, само че на фона на цената на електрическата силата сега нарастването е фрапантно “, изясни Доника Иванова. По думите ѝ при преустановяване на военния спор в Украйна и цените ще паднат фрапантно. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР