Цените на клиничните пътеки в болниците се увеличават с 25%

...
Цените на клиничните пътеки в болниците се увеличават с 25%
Коментари Харесай

След старта на здравната реформа: Клиничните пътеки скачат с 24% от 1 май и какво значи това за пациентите?


Цените на клиничните пътеки в лечебните заведения се усилват с 25% от 1 май, а на дейностите в извънболничната помощ приблизително с 30% със задна дата от 1 януари. Това стана допустимо с подписването на анекс към Националния рамков контракт сред Здравната каса и Лекарския съюз. Какво на процедура значи това за лекарите и за пациентите?

„ Това значи, че с това нарастване в доболничната помощ оразмеряваме повече действия и услуги, до които ще имаме достъп “, сподели ръководителят на парламентарната здравна комисия доктор Антон Тонев.

За пациентите това би означавало повече профилактични прегледи от преди. „ Ако имаме някакви начални признаци на болест, тя ще се хваща в точния момент “, сподели още Тонев.

Той добави, че се чака да набъбнат и приходите на болничните заведения.

„ Като постъпят тези средства, те ще бъдат разпределени за всички потребности и за заплатите на лекарите, като до 1 август това ще е главно в пълномощията на изпълнителните шефове на здравните заведения “, сподели Тонев.

Най-високо е нарастването на пътеките за педиатрия, акушерство и гинекология. „ Анализът сподели, че във времето обратно те са били незаслужено третирани. По този метод демонстрираме, че оправянето с рецесията е наш приоритет “, добави Тонев. Клиничната пътека за естествено раждане се усилва с 30%, което специалистите се надяват да подтиква лекарите да избират този вид раждане, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР