Цените на жилищата в Австралия, един от най-скъпите пазари на

...
Цените на жилищата в Австралия, един от най-скъпите пазари на
Коментари Харесай

Цените на имотите в Австралия достигнаха нови върхове заради миграцията

Цените на жилищата в Австралия, един от най-скъпите пазари на недвижими парцели в света, достигнанаха своя връх.

На този декор австралийските управляващи настояват, че имат проект, който ще помогне жилищата да станат по-достъпни: ограничение на миграцията, написа The Wall Street Journal.

Според държавните прогнози новата политическа мярка, показана тази седмица, ще докара до понижаване на броя на имигрантите през идващите четири години с 14%. Страната с население от 26 млн. души е приела рекордните 510 000 пристигания през последната фискална година, което е с повече от 20% над прогнозите на управляващите отпреди седем месеца.

Австралия е една от страните, които са най-силно наранени от миграция в международен мащаб след облекчаването на разпоредбите за пътешестване от времето на пандемията, демонстрира разбор на WSJ. Въпреки че това оказа помощ за поддържането на икономическия напредък в изискванията на нараснала инфлация, възходящи лихвени проценти и проблеми с веригите за доставки, доста от новодошлите се откриват в градове, където жилищата са в дефицит. Това води до повишение на наемите и поддържа цените на парцелите високи.

Австралия не е единствената страна, в която разноските за жилища нарастват на фона на засилената миграция. В Обединеното кралство, което преди малко разгласи собствен проект за доста ограничение на новодошлите, годишната инфлация на наемите доближи най-високото си равнище от 2016 година и се форсира към този момент 26 поредни месеца.

Според данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели (National Association of Realtors) в Съединени американски щати междинната продажна цена на жилище също се е повишила с 8,5% от януари насам.

Австралийската централна банка покачва лихвените проценти с рекорден ритъм от май 2022 година, само че междинната цена на парцелите в страната се е вдигнала с към 7% през последната година.

В резултат на това, държавното управление желае да затегне контрола върху студентите и мигрантите с по-ниска подготовка, като насочи хората с умения в области като инженерство, преподаване и болногледачество от огромните градове към региони, където наемите и цените на парцелите са по-ниски.

" Намираме се в обстановка, в която огромните градове усещат рестриктивните мерки от пренаселването, а доста от районните елементи на страната ни плачат за спомагателни хора ", съобщи австралийският министър на вътрешните работи Клер О'Нийл.

Недостигът на работна ръка след пандемията в браншове като хотелиерството и опазването на здравето кара някои австралийски работодатели да наемат служащи от чужбина. Профсъюзите предизвестяват, че новият проект ще попречи на предприятията да употребяват краткотрайната миграция за наемане на евтина работна ръка от чужбина.

" Ако желаете да живеете в огромен австралийски град, уверете се, че имате висококвалифицирани умения в професионалната промишленост ", разяснява Абхинав Гоял, шеф на Миграционния център на Австралия.

Австралийските управляващи също по този начин желаят да понижат така наречен " visa hopping ” - опция за студенти и други мигранти, които към този момент са в страната, получават нови краткотрайни визи, което на процедура им разрешава да останат за неопределен срок, даже в случай че имат дребен късмет да получат непрекъснат статут. Готви се стягане и на други правила за студентските визи - да вземем за пример, ще се изисква гарантиране, че множеството задгранични студенти ще се върнат вкъщи след образованието си.

Въпреки всички планувани ограничения Австралия е изправена пред комплициран преход към балансирането на обстановката. Едно от провокациите е дали може да понижи общия брой на мигрантите, като в същото време притегли инженери, IT експерти и други квалифицирани служащи, от които се нуждае в миг, в който финансирането по Закона за понижаване на инфлацията на Байдън притегля задграничните гении в Съединени американски щати.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР