Цените на извънградските къщи рязко се покачват и тенденцията за

...
Цените на извънградските къщи рязко се покачват и тенденцията за
Коментари Харесай

Скок на цените на селските имоти

Цените на извънградските къщи внезапно се повишават и наклонността за отлив към дребните обитаеми места продължава, написа Труд. Скокът се дължи най-много на инфлацията, която последва пандемията от Covid-19.

По време на пандемията набъбна желанието на хората да имат личен дом на село, където могат да вървят със фамилията си, както и да работят отдалечено, разясняват брокери,
Високата инфлация докара до повишаване на строителните материали, а това покачва цените и на селските къщи, най-много на реновираните. Затова от ден на ден българи се замислят, дали да не защитят спестяванията си, като ги вложат в селски неподвижен парцел, чиито цени непрестанно нарастват, вместо да ги оставят да се обезценяват в банките в изискванията на ниски лихви.

Старите селски къщи са добра инвестиция за хора, които нямат задоволително средства, с цел да купят прекрасен апартамент в огромен град, тъй като цените им са по-ниски. Така и лицата, които имат по-малко налични пари в брой, могат да ги влагат в парцел. Освен това селската къща може да бъде употребена от фамилията, до момента в който цената ѝ пораства с времето, за разлика от парите в банка, разясняват специалисти. Мнозина вземат и банкови заеми за покупка на селски парцели. Интересът към такива парцели ще продължи да бъде огромен, безапелационни са брокерите.

Пазарът демонстрира, че има търсене в цялата страна. Според данните на Асоциацията на българските села най-активно е търсенето и най-вече покупко-продажби има в селата към София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Сливен, Пазарджик, Благоевград, Плевен, Ловеч и Шумен.
Повечето купувачи са млади фамилии, които търсят опция на живота в града и упражняват свободни специалности, позволяващи им да работят от село. Или пък просто желаят втори дом, където да вървят през уикенда. Друг огромен % купувачи са хора в пенсионна възраст, които избират да изкарат старините си на умерено място по-близо до природата.

В селата от Великотърновска област най-скъпи са парцелите в Арбанаси. В пловдивска област най-скъпи са селата Марково, Куклен, Белащица и Брани поле. В Софийска област това са селата Лозен, Бистрица, Рударци, Кладница и Мърчаево. За региона на Варна най-скъпи са парцелите в селата Долище, Преселци, Кичево, Звездица. В област Габрово най-скъпо е село Боженци, в Родопите – село Долен, в Троянския Балкан – селата Валевци, Чифлик, Шипково, Бели Осъм.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР