Цените на имотите продължават да нарастват, но вече има данни

...
Цените на имотите продължават да нарастват, но вече има данни
Коментари Харесай

Цените на жилищата в София продължават да растат

Цените на парцелите не престават да нарастват, само че към този момент има данни за закъснение на растежа. Очакванията са то да бъде по-отчетливо през втората половина на годината, защото тогава беше записано и по-значителното повишаване през предходната годинa. Активни на пазара са както купувачите с капиталова цел, по този начин и тези, които търсят дом. 
Делът на купените тристайни жилища - 42%, към този момент се изравнява с този на двустайните, които през предходната година преобладаваха пазара с дял от 70%. Престоят на парцелите на пазара продължава да бъде къс, като постоянно покупко-продажби се подписват за броени дни. Това демонстрират данните от началото на годината на " Бългериън пропъртис " (Bulgarian Properties).
Агенцията оповестява, че новите разгласи за парцели са с към 10% повече по отношение на същия интервал на 2022 година Това е първо повишаване от 2019 година насам, защото първото тримесечие на 2020 година мина под знака на пандемията и лимитираната бизнес интензивност, а по-късно наличното предложение стартира бързо да се изчерпва. Имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят повишеното търсене и да догонят темпа на осъществените продажби, сочи анализът на компанията.> Фактори > Очакванията за повишаване на лихвените проценти по заемите към този момент не се оправдават за България, означават от организацията. През предишното лято, когато ЕЦБ стартира да подвига водещите си лихви, упованието бе, че това ще се отрази и върху цената на заемите най-късно при започване на 2023 г. 
" Нарастването беше минимално - в границите на 0,06 процентни пункта за заемите в лв., които са 98% от отпуснатите заеми и това даде убеденост на купувачите да продължат със своите проекти за закупуване на жилища ", отбелязва Полина Стойкова, изпълнителен шеф на организацията.
Другите макроикономически фактори, които въздействат върху жилищния пазар, не престават да имат позитивно въздействие - безработицата е под 4%, а приходите продължиха да нарастват - приблизително с към 17% в края на 2022 година по данни на Национален статистически институт. 
Според Стойкова по този начин приходите, въпреки и възходящи с малко по-бавен ритъм от цените, поддържат устойчиво съотношението на цена към приход, което ни дава достъпността на жилищата.
Инфлацията продължава да бъде значителен фактор за нарастване на вложенията в недвижими парцели, изключително на фона на продължаващи нулеви лихви по депозитите и лимитирани други възможности за несъмнено влагане, демонстрират анализът.> Баланс > Всичко това досега води до една доста сходна картина с тази от предходната година, само че при усъвършенствано предложение и реализиран нов пазарен баланс. Прогнозите за спад в търсенето и цените, за криза и рецесия към този момент не се оправдават, отбелязва Стойкова.
Средната цена на купените през първото тримесечие на 2023 година жилища в София по данни на организацията е 1545 евро/кв. м при 1345 евро/кв.м през първото тримесечие на 2022 година и 1550 евро/кв.м в края на 2022 година Това съставлява растеж от съвсем 15% на годишна база и задържане на равнищата на тримесечна база.
Нарастването в предходните тримесечия беше към 23%. 
" Вижда се, че актуалният ритъм на напредък се забавя, само че остава забележителен ", показва Стойкова. След приспадане на инфлацията действителният напредък остава единствено 1,3% на годишна база, което е най-ниско равнище от 2020 година насам.
Според специалиста цените в София са достигнали пик и се движат съвсем напълно от инфлацията. Нейното закъснение способства за предстоящото закъснение и на растежа на цените на жилищата.
Купуваме 1 кв.м с 1,12 междинна заплата
Средната работна заплата в София доближи 2 704 лева през последното тримесечие на 2022 година и по този начин за пазаруване на 1 кв.м. жилищна повърхност в София в края на предходната година са били нужни към 1,12 междинни месечни софийски заплати. За съпоставяне през 2008 година (в предходния пик на пазара) бяха нужни 3,4 заплати за същата повърхност, показват от организацията.
Най-големите нараствания на цените са регистрирани от края на 2021 година и през 2022 година, като през цялата 2022 година растежът се ускоряваше и доближи 23% в края на годината, демонстрират данните на организацията.
Според тях междинната обща цена на купените жилища през първото тримесечие нараства до 132 800 евро при 115 500 евро междинна цена през 2022 година Това от своя страна демонстрира, че пазарната интензивност се е изместила към по-големи жилища на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през предходната година.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР