Цените на хранителните продукти у нас продължават да поставят исторически

...
Цените на хранителните продукти у нас продължават да поставят исторически
Коментари Харесай

Скъпотия в магазините: Как да пестим, когато купуваме храна?

Цените на питателните артикули у нас не престават да слагат исторически върхове, а по-високите цени на храните способстват за по-голям скок на цялостната инфлация, провокирана от пандемията и военния спор. Пазаруването на хранителни артикули е забележителен разход за множеството фамилии и семейства, натоварвайки неимоверно месечния бюджет. Добрата вест е, че има по какъв начин да извършите извършването на покупки по-икономично.

Разглеждайте седмичните брошури с промоции

Чрез промоционалните брошури можете да планирате менюто за идващите дни с артикули на преференциални цени. Освен хартиените разновидности по пощата, можете да сравните предложенията на другите супермаркети и онлайн. Изберете няколко комфортни за вас и проверете техните най-нови промоции. Този способ ще ви помогне да намерите най-хубавите оферти, както и да разнообразите менюто си.

Инсталирайте приложения за извършване на покупки

Търсенето на преференциални оферти онлайн не се лимитира единствено до уеб страници. Вие също по този начин имате достъп до мобилни приложения за смарт телефони и таблети, които способстват за ограничение на разноските. С тези приложения можете да разглеждате каталози, да виждате настоящите преференциални предложения, да употребявате цифрови купони и да съставяте описи с стремежи, които даже да споделяте с други устройства.

Поддържайте пазарския си лист настоящ

Организирайте покупките си с пазарски лист съгласно ястията, които желаете да приготвите. Списъкът ще направи извършването на покупки по-лесно, по-бързо и най-важното – по-умно. Залепете листата на видно място или използвайте дребна дъска, на която да можете да вършиме корекции с маркер, когато ви идват нови хрумвания. Има и мобилни приложения, в които всеки член на фамилията може да редактира пазарския лист.

Проверете шкафовете си, преди да пазарувате

Преди да отидете на пазар за нови артикули, направете равносметка на това, което към този момент имате у дома. Използвайте наличните артикули в кухненските шкафове като насочна точка за вашия седмичен проект за готвене. Това ще ви помогне да избегнете ненужни разноски. Също по този начин би трябвало постоянно да проверявате периодите на валидност и да консумирате по-краткотрайните артикули, с цел да избегнете разхищаването на храна.

Плащайте в брой, когато е допустимо

Когато ползвате плащате с кредитна карта или употребявате овърдрафт, може елементарно да се увлечете в непотребни разходи. Едно допиране и си отивате с цялостна с покупки количка. Но не забравяйте, че заемът в никакъв случай не е безвъзмезден. От друга страна, когато видите банкнотите да напущат портфейла ви, е доста по-трудно да харчите безсистемно. Възползвайте се от този психически феномен от остарялата школа.

Бройте до момента в който пазарувате

За да имате явен взор върху това какъв брой харчите до момента в който пазарувате, следете какъв брой коства всичко в кошницата/количката ви. Това може да значи да употребявате калкулатора на телефона си или да закръгляте всички цени до цели цифри, което улеснява събирането им на разум. Този способ ще ви защищити от нахлуване в преразход и ще ви помогне да се впишете в месечния бюджет за храна.

Оставете децата у дома

За децата извършването на покупки с мама и баща е забавно занятие, само че е за предпочитане да ги взимате по-рядко с вас. Всеки родител знае, че в наличието на дете пазарът се трансформира в низ от непланирани покупки. Когато детето изиска нещо, на доста родители им е мъчно да му откажат. Така че, в случай че задачата ви е да напазарувате рационално и има на кого да оставите децата у дома, изберете този вид.

Бъдете гъвкави

Планирането е от значително значение. Въпреки това, би трябвало да сте подготвени да вършиме промени в пазарския си лист в придвижване. Представете си, че имате подбрано меню за идната седмица, само че главен артикул е привършен. В този случай се пробвайте да намерите сурогат – още по-добре, в случай че е на промоция. За благополучие интернет пространството е цялостно с предписания за всеки бюджет и мотив.

Гледайте долните лавици

За да ви насърчат да пазарувате, множеството супермаркети нареждат най-скъпите си артикули на равнището на очите. Ако погледнете същите типове храни, които се продават на един-два рафта под равнището на очите, ще забележите, че цените доста понижават. Най-евтините артикули постоянно са най-долу, тъй че започнете първо от там. Погледнете и нагоре, тъй като от време на време наличните марки се намират и по-високо.

Изберете дребна кошница

Друг способ, който супермаркетите употребяват, с цел да ви накарат да купувате повече, е да дават огромни колички и кошници за извършване на покупки. Това може да ви заблуди, че имате прекомерно малко хранителни артикули, просто тъй като наподобява, че те не запълват пространството, в което се намират. Добра концепция е да си носите пазарска чанта за многократна приложимост, която сте си определили да ви стигне за всички покупки.

Сравнявайте цените на стоките

Изградете си табиет да сравнявате цените на питателните артикули по тегло, а не по показаната цена на дребно. Обикновено в допълнение към цената на дребно можете да видите какъв брой коства всеки артикул за 100 г или за 1 кг. Това е цифрата, която би трябвало да употребявате, когато сравнявате други сходни артикули. Обикновено огромните опаковки са по-изгодни, само че има и изкючения, за които би трябвало да сте бдителни.

Сравнявайте предложенията на магазините

Различните магазини правят оценка продуктите си по друг метод. Често цената за еднакъв артикул варира доста от магазин до магазин. Така че би трябвало да извършите малко пазарно изследване – на място или виртуално. Записвайте си разликата в цените на продуктите, които купувате най-често. Скоро ще си създадете табиет да ходите в разнообразни магазини според от това, което би трябвало да купите.

Научете циклите на ликвидация

Готови ли сте за още малко детективска работа? Започнете да обръщате внимание по кое време обичаните ви артикули излизат на промоция и какъв брой пада цената. Водете си мемоари в дребен бележник или на смарт телефона и вижте дали има наклонност. Вероятно скоро ще можете да предвидите разпродажбите, още преди да са почнали. Запомнете постоянните цени на десетина продукта. Това ще ви помогне да идентифицирате циклите на ликвидация.

Придържайте се към пазарския лист

Ако отидете на пазар без лист, може елементарно да харесате неща, които не са ви нужни. И даже да имате лист, може да е мъчно да го следвате, в случай че пазарувате на празен корем. Когато сте гладни, потребността от храна е способна на погълне всичко по пътя ви, в това число и вашите пари. Затова просто хапнете нещо небрежно (например банан) преди да се запътите към супермаркета.

Възползвайте се от промоциите

Супермаркетите постоянно вършат разнообразни промоции, които могат да ви оказват помощ да спестите от всичко – от съществени артикули до десерти. Помислете за закупуване на артикули на ликвидация, изключително в случай че общоприетата цена е висока. Промоционалните артикули нормално са на видни места в магазина, като да вземем за пример на входа и в края на пътеките. Но даже и да е „ на промоция “, покупката е добра, единствено в случай че ви е нужна.

Не купувайте прекомерно доста

Всеки обича разпродажбите, само че не купувайте нещо, единствено тъй като е на промоция или имате ваучър. Ако продуктът не е част от пазарския ви лист, значи въпреки всичко сте похарчили повече пари, в сравнение с сте възнамерявали. Купите ли го – използвайте го! Проверявайте периодите на валидност и избирайте по-дълготрайни храни, които ще имате задоволително време да консумирате. Защото е тъпо да изхвърляте парите си в кошчето.

Дайте нов живот на старите храни

Почти всички супермаркети имат секции с артикули на понижени цени, заради изтичащ период на валидност. Редуцираните зеленчуци са доста подобаващи за супи и яхнии. Зрелите банани са идеални за подготвяне на мъфини или бананов самун. Поостарелият дневен самун е превъзходен френски тост или сандвичи на скара. Зрелите пъпеши могат да бъдат нарязани на кубчета и замразени или пюрирани за подготвяне на смутита.

Избягвайте избран вид артикули

Купуването на авансово нарязани зеленчуци или авансово настъргано сирене може да ви спести време при готвене, само че това улеснение има своята цена. Избирайте цели артикули, с цел да спестите пари. Същото важи и за съвършено порционираните артикули, чието пакетиране доста ги оскъпява. Затова купувайте обичаните си артикули в по-голям размер и ги разделяйте сами вкъщи.

Купувайте сезонни или замразени артикули

Плодовете и зеленчуците отвън сезона са по-скъпи, защото не са толкоз елементарно налични. Планирайте ястията си съгласно сезона, с цел да спестите пари и да получите по-добри артикули. Противно на общоприетото разбиране, замразената и консервираната храна не е по-малко питателна от прясната. Замразените плодове и зеленчуци са чудесна опция на техните скъпи извънсезонни разновидности.

Пазарувайте в екип

Ако имате съквартирант, член на фамилията или другар, който живее наоколо, помислете за разделение на артикули, които би трябвало да имате на разположение, само че постоянно разхищавате. Този способ може да бъде изключително потребен за пресни подправки и други артикули, които се продават в огромни количества спрямо това, което изисква дадена рецепта. Това работи и при бюджетни покупки на едро – да вземем за пример огромен пакет сьомга, написа pariteni.

Усвояването на най-малко няколко от тези привички ще ви помогне да намалите месечната си сметка за хранителни артикули, да се придържате към бюджета си и да постигнете финансовите си цели по-бързо. Това значи, че ще имате повече пари, с цел да изплатите дълг, да инвестирате в бъдещето или да спестите за нещо прелестно – хубава вечеря в ресторант, детегледачка или спа уикенд.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР