Цените на храните скочиха с 52% за година. През последната

...
Цените на храните скочиха с 52% за година. През последната
Коментари Харесай

Цените на едро по борсите падат, стоките в магазините поскъпват

Цените на храните скочиха с 52% за година. През последната седмица най-вече нарастнаха маслото, брашното и пилешкото.

Главният изпълнителен шеф на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов съобщи в " България заран ", че следим особеност - цените на едро по тържищата падат, а цените на стоките в магазините държат по-високо равнище. 

По думите му предпоставки за понижаване на цените има, защото съществени борсови артикули внезапно поевтиняват, тъй като предлагането на пшеница, царевица и слънчоглед в международен мащаб е голямо.

Според Симов производителите на брашно и самун мъчно могат да извърнат настройката си и да понижат цените, а моментът тук е психически. Цените на енергоносителите също не са съумели да смъкват тези на готовата продукция. Още един фактор въздейства на цените - потребителското търсене. Купуваме повече, надлежно търговците държат по-високи цени, посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Симов означи, че в цените на дребно има преработващи и други детайли - опаковки, превоз. 

" Засиленото търсене на захар през есента в допълнение кара търговците да подвигат цената. В България през 2022 година има скок в цената на захарта с към и над 50% по магазините. Причините за това са цената на $ и огромното търсене на продукта. При олиото главният фактор е цената на слънчогледа, който най-стряскащо нарастна през 2022 година Няма учредения да се задържат тези високи цени, тъй като производството на слънчоглед е голямо ", сподели още шефът на ССБ.

Голяма част от клиентите изпитват боязън от цените и купуват артикули и артикули, които не са им нужни. Това в допълнение подвига цените, стана ясно още от думите на госта.

" Цената на суровия нефт въздейства върху идващите производства. Финишираме 2022 година към 85-86 $ за барел, минимално поевтиняване на годишна база, само че с рекордни стойности през лятото. А това няма по какъв начин да не се отрази на цените на стоките по магазините ", акцентира Симов.

На годишна база горивата са поскъпнали сред 15 и 30%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР