Цените на храните и енергията в еврозоната трябва да спрат

...
Цените на храните и енергията в еврозоната трябва да спрат
Коментари Харесай

Кристин Лагард: Цените на храните и енергията в еврозоната трябва ще спрат да растат

Цените на храните и силата в еврозоната би трябвало да спрат да се повишават, което би трябвало да ѝ помогне да избегне комбинацията от застоялост на икономическия напредък и високата инфлация, от която се притесняват икономистите. Това съобщи през днешния ден ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Инфлацията в Испания доближи 9,8% този месец и се чака да надвиши 7% в най-голямата стопанска система в блока – Германия, поставяйки еврозоната пред ново тестване.

Лагард съобщи, че прогнозите за инфлацията са „ гъвкави “, защото продължаващата война в Украйна принуди икономистите непрекъснато да преразглеждат икономическите си прогнози.

Тя чака цените на силата и храните, които доближиха нови върхове след нахлуването на Русия в Украйна, да се стабилизират, въпреки и на високи равнища.

„ Знаем, че ще станем очевидци на по-висока инфлация тази година, няма подозрение за това “, сподели Лагард. „ Виждаме, че някои от тези фактори, които през днешния ден подхранват инфлацията, изключително при силата и храните, ще останат високи. Ние обаче не чакаме те да продължат да порастват “, разяснява тя по време на събитие, проведено от централната банка на Кипър.

Тя призна, че еврозоната е изправена пред по-бавен напредък и по-висока инфлация, само че съобщи, че районът на единната валута може да избегне „ стагфлация “, която тя дефинира като „ икономическа криза на устойчива основа и висока инфлация, която продължава да пораства “.

ЕЦБ редуцира размера на стратегиите си за закупуване на активи на фона на високата инфлация, само че за разлика от Федералния запас на Съединени американски щати и Английската централна банка към момента не е подхванала ограничения за нарастване на лихвите.

Лагард съобщи, че измененията при лихвите ще се правят последователно, с цел да се ръководи несигурността, подбудена от войната в Украйна. Тя още веднъж сподели, че нарастване на лихвите може да има едвам след преустановяване на чистите покупки в границите на програмата APP.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР