Цените на двата основни сорта петрол се стабилизират и дори

...
Цените на двата основни сорта петрол се стабилизират и дори
Коментари Харесай

Цените на петрола се стабилизират

Цените на двата съществени сорта нефт се стабилизират и даже се следи нищожно покачване в границите на утринната търговия в четвъртък, 28 декември след спада в ден по-рано изключително в следобедните часове, заради подозрения, че предлагането надвишава търсенето.

Стойността на февруарските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures е на равнище от 79,80 $ за барел, което е с 0,15 $ (0,19%)  над цената при затваряне на предходната търговия. По време на сесията в сряда цената по тези контракти поевтиня с 1,42 $ или с 1,8% до 79,65 $ за барел.

Фючърсите за петрола вид WTI за февруари на нюйоркската борса (NYMEX) се покачват с 0,11 долара  до 74,22 $ за барел (плюс 0,15%). При предходната търговия цената по договорите за този вид се намали с 1,46 $ или 1,9 на 100 до 74,11 $ за барел.  

Данните на Американския институт за нефт (API), оповестен по-рано демонстрира растеж на запасите в Съединени американски щати през  предходната седмица от порядъка на 1,837 млн. барела. Увеличение се вижда и във връзка с запасите в терминала в Кушинг, където се съхранява търгуваният на NYMEX нефт.

Днес по-късно се чака публикуването на формалните данни от Министерство на енергетиката на Съединени американски щати.

Анализаторите на пазара се тормозят по отношение на вероятностите за търсене, изключително в Китай. Като цяло става въпрос за нерешителност във връзка с растежа на стопанската система, а надлежно и на пазара на горива.  Предварителните данни съгласно тях сочат за спад на търсенето през последното тримесечие на фона на задоволително положителните данни за предходните три тримесечия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР