Цените на дървата за огрев се вдигнаха ударно показа анонимна

...
Цените на дървата за огрев се вдигнаха ударно показа анонимна
Коментари Харесай

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% - засега са на цена от 180 лева за кубик

Цените на дървата за огрев се подвигнаха стремително сподели анонимна инспекция на Money.bg. В пика на летния сезон, по време, на който хората се запасяват с дърва за зимата, с цел да имат време да изсъхнат, цените на кубик нацепени бук и дъб в София доближават 180 лв.. Като наклонността е цената им да продължава да пораства и още другата седмица да доближи и даже да мине 200 лв.. За съпоставяне преди година цената на кубик дърва за огрев беше около 90 лв. - 100 лв..

Обявите за дърва за огрев из цялата страната демонстрират, че цените се разграничават от  софийските с по 10 -15 лв. за кубик. Важно е да отбележим, че има и по-евтини разгласи, само че те са за пале (0.8 от кубика).

Освен по-скъпи, дървата за огрев се оказват и дефицитна стока

На въпроса дали имат налични дърва за огрев от няколко склада ни обясниха, че всичката им стока към този момент е непокътната и чакат им доставят нови колета, само че не се знае по кое време тъкмо ще се случи това. 

Какви са аргументите?

Има няколко съществени фактора, които принудиха хората да се извърнат към най-древния способ за отопление.

На първо място можем да посочим енергийната рецесия, в която изпадна освен България, само че и целият свят още предходната зима. 

Тогава отоплението нарастна доста. В най-студените месеци на 2021 година и началото на 2022 година сметките газ, на какъвто се топлят огромна част от семействата в южните квартали на столицата като " Симеоново ", " Драгалевци " и " Бояна " бяха в пъти по-високи от същия интервал на миналата година. През януари 2022 година КЕВР утвърди и шоковото 30-процентно повишаване на газа и по този начин цената му стана близо 3 пъти по-висока за семействата, в сравнение с година по-рано. Така въпреки и с държавна помощ, която отпусна държавното управление сметката за къща от 200 кв.м.м., която се топли напълно на газ доближиха 1000 лв..

За съпоставяне при новите цени на дървата, за отоплението на същата повърхност ще са нужни към 15 кубика дърва за целия отоплителен сезон, който продължава към 6 месеца. За момента те ще костват общо към 2700 лв.. 

По-голямата част от газифицираните домакинства обаче разполагат с камини и печки на дърва, защото всеобщо или са се топлили на такива преди да бъдат газифицирани или при построяването на домовете си са предпочели да имат и опция на газа.

Така на фона на растящите цени на синьото гориво и възходящата неустановеност откакто през април " Газпром " разгласи, че стопира доставките на газ за България доста семейства минаха от газ на дърва. 

Друг фактор за повишаването на дървата за огрев, който въобще не е за занемаряване е войната в Украйна и прекъсването на доставките на въглища от там. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР